Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Агнешко на Пара
Взимаме парче тензух и поставяме вместо капак на тенджерата. Връзваме силно, така че да може да издържи месото.
Лукът, чесънът нарязваме на ситно и разпределяме върху тензуха....
Мерлуза на пара
На дъното на тенджерата за готвене на пара сложете мащерка и счукани зърна бахар.
Сгответе мерлузата на пара 8 – 10 мин.
След като я извадите, полейте мерлузата със зехтин....
Миди на пара
Измийте добре и поставете в достатъчно голяма тенджерка, нивото им да е на половината на съда;
Нарежете чесъна на тънки филийки и пуснете при мидите....
Гарнитура на пара
Така приготвени на пара за 15 мин зеленчуци сипваме в купа.
Лука задушаваме на тиган с кокосовото масло и малко вода. Кокосовото масло ще овкуси и придаде лек сладък аромат....
Лаврак на пара
Сложих рибките на скарата във фурната. В тавичката на фурната изсипах 2 чаши вода, щипка мащерка, сол, лимонов сок и черен пипер....
Тиква на пара
Тиквата се обелва, почиства от семки и нарязва на средно големи парчета. На дъното на тенджера се слага приставката за готвене на пара....
Зеленчуци на пара
Ако искате да станат по-вкусни, още толи разбъркайте зеленчуците на пара с 1-2 с.л. масло....
Меденки на параНареждат се на разстояние едно от друго, защото при топлинната обработка увеличават размера си. Приготвят се или в уред за готвене на пара, или се нареждат на решетка и се слагат над кипяща вода в тенджера....
2
Кюфтета на пара
Размесете каймата с накиснатия във вода и поотцеден сухар, яйцето, магданоза и подправки на вкус.
Оформете кюфтетата и във всяко натикайте леко парченце масло. Сложете кюфтетата в съда за готвене на пара....
Риба на параСложете приставката за готвене на пара, поставете в нея рибата, похлупете и оставете да се вари за около 10 минути....
1
Царевица на пара
Отгоре всичко се захлупва с капака на съда и царевицата се вари за 10-15 минути.
Сваля се, прехвърля се в купа и се разбърква със сол, черен пипер на вкус, оцета, маслото и малко накълцан пресен копър....
Мантъ на пара
По-желание може да си приготвим сос, с който да поднесем, за повече сочност на мантъ на пара....
Карфиол на пара
Сварете на пара карфиола за 15 мин., поставете го в плато и го поръсете с настъргана гауда
Подправете с лимоновия сок, магданоза, кимиона, солта и черния пипер и сервирайте....
Пържола на пара
Сложете ги да се готвят на пара (кошница/решетка над леко вряща вода с капак) за 1 час или до готовност.
През това време смесете нарязания магданоз със зехтина, малко лимонов сок и сол на вкус....
Сьомга на пара
Ястието се приготвя в съд за готвене на пара.
В горната част подредете сьомгата, отгоре сложете смачкания чесън, нарязания на полумесеци лимон, дафинов лист и копър. Леко посолете....
Скумрия на пара
Морковите (2 бр. малки или 1 голяма) и картофите се нарязват на шайби и се нареждат покрай скумрията, която вече съм поставил в тавата на уреда за готвене на пара или друга тава, която се побира в уреда....
Ябълки на пара
Срязват се на две и се почистват от семките и сърцевината.
Почистените ябълки се нарязват на кубчета. В дълбок съд на бавен огън се разтопява маслото....
Мантъ на пара
Смесете каймата с лука и подправките и разбъркайте добре до смесване на продуктите.
Разточете тестото на тънка кора и разрежете на квадратчета с малки размери....
Задушена тиква на пара
На мен ми харесва така само сварена и поръсена със захар задушената тиква на пара....
Боядисани яйца на параНа дъното на тенджера поставете скара и подредете яйцата по-рехаво. Поръсете със солта и налейте студена вода, поставете ги на слаб огън да се сварят за 10-12 минути....
1