Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
ГлутаматВсяко кубче бульон съдържа натриев глутамат.
История на глутамата
Историята на глутамат започва хилядолетия назад....
3
Глутамат предизвиква затлъстяванеСлед като се консумира храна, овкусена с натриев глутамат, обикновено следващата храна изглежда безвкусна.
Чрез опити с мишки учените са установили, че натриевият глутамат води и до затлъстяване....
2
Овкусителят глутамат - вреден за здраветоГлутаматите (натриев глутамат, калиев глутамат, калциев глутамат – всичко това са соли на глутаминовата киселина, Е620 – Е 625) създават изкуствен глад, като стимулират тези центрове в мозъка, които са отговорни за възприятието...
4
Продуктите, които съдържат натриев глутаматЗа известния мононатриев глутамат
Нека първо да видим какво е мононатриев глутамат. Мононатриевият глутамат е бял кристален прах, който се разтваря добре във вода....
1
Кремотартар неутрализира действието на вредния глутамат!
храна, най-вече сребърните;
- при почистване на плочки и вана в банята;
- при почистване на мивки от неръждаема стомана;
- освен всички изброени ползи кримотартарът може да елиминира до голяма степен мононатриевия глутамат...
Странични ефекти, дози и ползи от Глутамин
Храните, които са богати на протеини, са богати и на глутамин, а те са фасул, бобови растения, соеви продукти, мляко, сирене и др...
С кои храни да си набавите глутамин?
Храните с най-много глутамин
Ето кои са храните, съдържащи голямо количество глутамин:
1. Червените меса - съдържанието на глутамин е доста високо;
2....
Синдром на китайския ресторант - що е то?
Някои хора смятат, че са алергични или чувствителни към мононатриев глутамат....
Петият вкус: УмамиКогато протеините ѝ се разграждат, било чрез варене, ферментация или узряване, се получава глутамат.
Две години след откритието започва производството на подправката мононатриев глутамат....
4
Какво е умами?Солта, която се произвежда от киселината се нарича натриев глутамат. Именно за натриевия глутамат се смята, че е причината да събужда вкуса умами. Вкусът умами прави храната да бъде ужасно апетитна и вкусна....
2
Какво е умами?
Използването на глутамат в готвенето има дълга история. Ферментирали рибни сосове, които са богати на глутамат, са били широко използвани в древен Рим....
Тъпчат суджука с модифицирано картофено нишесте
Не е защото сте лакоми, а защото глутаматът ви кара да искате да си хапнете отново....
Установи се какво е съдържанието на българските кренвирши
Мононатривият глутамант се използва за интензивен вкус, гума гуарът е вид колаген, а натривият нитрит е консервант, който обаче във високи дози може да бъде токсичен....
Замразените храни крият рискове
- ароматизаторите и вкусовите добавки – глутаминова киселина (Е620) или нейната сол глутамат (Е621)....
Непознатите китайски подправки
Заедно с глутамата оризовата водка усилва естествения аромат на продуктите....
Внимание! Убиват ни с Е621Веднъж привикнали с към храни с глутамат, хората не спират да ги купуват. Това е добре за производителите, увеличават се приходите им - всичко е бизнес!...
3
Опасна добавка в храната ни кара да преяждамеСпециалисти алармираха, че популярната хранителна добавка мононатриев глутамат, известна още като Е 621, води до пристрастяване към храната и преяждане....
3
Ето коя е тайната пристрастяваща съставка на картофките в Макдоналдс. Няма да повярвате!
Усещаме го следствие на попаднали в устата свободени глутамати, които най-често се съдържат във ферментирали и отлежали храни и в мононатриевия глутамат....
Източници на глутаминова киселина
Вижте още:
- С кои храни да си набавите глутамин;
- Странични ефекти и дозиране на глутамин;...
За и против пикантинатаМононатриевият глутамат убива невроните в мозъка и предизвиква ендокринни разстройства у хората и животните....
1