Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Лечебни свойства на роза дамасцена (маслодайна роза)
От древни времена с лечебни цели от роза дамасцена се използват нейните венчелистчета, в които са концентрирани полезните биологично-активни вещества и най-вече добре познатото ни благоуханно и лечебно етерично масло -...
Питка Роза
Брашното пресявам в дълбока купа или тава. В половината от него добавям и солта, смесвам ги. В друг съд смесвам натрошената мая, половината захар, две с.л. брашно и част от топличкото прясно мляко.
Разбъркваме и оставяме...
Бюрек Роза
Първо приготвих плънката за бюрека, като я приготвих по следния начин: в купа си надробих сиренето, настъргах кашкавала на едро ренде, измих и накълцах на ситно копъра и разбърках с лъжица добре да се смесят продуктите....
Погача Роза
В дълбока купа разбъркайте маята с млякото и водата. Добавете захарта, солта, оцета, олиото и яйцето. Пресейте брашното.
Започнете постепенно да прибавяте от брашното, като бъркате непрекъснато. Бъркайте, докато започне...
Пита - РозаРазтворете маята в малко топла водичка със захарта и след като се активира, я добавете към останалите продукти и замесете тесто, което трябва да е средно твърдо.
Оставете го да втаса половин час и го разделете на 2 топки...
5
Желирана роза
В тенджера наливаме портокаловия сок, добавяме захарта и царевичното нишесте. Всичко разбъркваме добре.
Във втора тенджера наливаме млякото, изсипваме ваниловата захар, обикновената захар и царевичното нишесте. Всичко...
Хлебна роза
Активирах 1 суха мая в 400 мл топла вода с 1 ч.л. захар и няколко лъжици брашно. Когато шупна я изсипах в купата при 2 ч. брашно, 1 яйце, сол, 2 с.л. кисело мляко, 1 с.л.оцет и 5 с.л. олио.
Разбърках и продължих да добавям...
Зелка Роза
Първо се приготвя плънката, като за целта се загрява олио и в него се задушават празът. Щом поомекне добавете зеленчуковия микс. Разбъркайте и добавете ориза, доматите и подправките.
Залейте всичко с около 4 ч.ч. топла...
Баница роза
Всички продукти се разбъркват и от тях се замесва меко тесто. Тестото се оставя на топло, за да втаса. Трябва да увеличи обема си 2 пъти.
Правят си средно големи топчета и се нареждат в намазнена тава, като се почне от...
Питка роза
Затопляме прясното млякото и към него прибавяме маята, захарта и 2-3 с.л. брашно. В пресятото брашно правим кладенче и изсипваме вече активираната мая, киселото мляко, солта и олиото.
Замесваме меко тесто, намазваме с...
Постна питка РозаРазтворете маята с малко хладка вода, прибавете захарта и с.л. брашно.
Пресейте брашното, направете кладенче, сипете бухналата мая. Добавете останалите съставки.
Наливайте постепенно вода и замесете меко тесто. Тестото...
6
Ябълков сладкиш РозаДве от ябълките се обелват и нарязват на кубчета, другите две с кората се нарязват на много тънки ивици.
Яйцата със захарта и ванилията се бият с миксер до побеляване около 5-6 минути или до пълното разтваряне на захарта...
1
Торта Зимна Роза
За блата:
Яйцата се разбиват заедно със захарта.
Към получената смес прибавяме амонячната сода и ванилията. Разбиваме хубаво с миксер.
Добавя се олиото и лимонадата и се разбива до получаването на еднородна смес....
Домашен локум Роза
Първо в тенджера върху котлона сложих 4 чаши захар, 3 чаши вода и 1/2 супени лъжици лимонов сок. Включих котлона на средна степен.
Разбърквах сиропа, докато не се разтопи захарта.
През това време, когато се вареше сиропът...
Козуначена пита РозаВ купа излейте затопленото прясно мляко, добавете маята, захарта и 120 г брашно.
Разбъркайте сместа, покрийте купата с парче найлон и приберете на топло, докато маята шупне.
В купа пресейте останалото брашно с щипка...
2
Козуначета кръфини Роза
За тези красиви козунаци в мини размер в голяма купа слагаме 300 мл топло прясно мляко. Добавяме 100 г захар, 1 пакетче ванилова захар и 11 г суха мая. Разбъркваме добре с телена бъркалка.
Добавяме 2 белтъка (жълтъците...
Ябълков пай РозаРазбъркайте в купа брашното и захарта и добавете към него маслото на кубчета. Започнете с пръсти да смесвате, докато стане на трохи. Сипете върху кухненския плот и замесете сместа.
В кладенче по средата добавете 1 с.л...
1
Пилешки пай Роза
Пилешките гърди нарежете на жулиени, смесете съставките за маринатата и мариновайте месото за половин час.
Скълцайте лука и гъбите и ги задушете в малко мазнина, като накрая овкусите със сол и пипер.
Настържете едро...
Питка Пустинна роза
От изброените продукти омесваме тесто. Разточваме го на голям лист и от него режем пет кръга с различен диаметър.
От остатъка от лист аправим топка, която слагаме върху най-малкия кръг, който е намазан с маслото.
С...
Торта Бяла роза
Яйцата за бишкотите се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват с половината захар, а жълтъците с другата половина. Брашното се пресява. Постепенно към жълтъците се добавя брашното, като се редува с белтъчната...
Ябълков Кекс Роза
В голяма купа се чукват яйцата. Добавя се захарта и се разбиват с миксер на пухкава смес. Добавят се олиото и прясното мляко. Разбива се.
В купа се смесват брашното, бакпулверът и ванилията. Добавят се към течната смес...
Мини пица РозаВ купичка се разбърква маята с 100 мл топла вода, солта и захарта. В дълбока купа изсипваме брашното и правим кладенче по средата. Изсипваме шупналата мая, добавяме млякото и олиото и започваме да замесваме меко тесто....
4
Бадемов крем Роза
1. Накиснете желатина в предвидената студена вода до набъбване.
2. Попарете, обелете, изпечете, отделете за украса 15 ядки, а останалите смелете.
3. Поставете в мокра тенджера млякото и захарта. Загрейте до кипване,...
Торта Сметанова розаС миксер в купа се разбъркват яйцата с част от захарта. В отделна купа /№2/ се размесват брашното, какаото, бакпулверът и останалата част от захарта. Към сместа с яйцата постепенно се добавя млякото, маслото, а накрая и сместа...
2
Пустинна роза
Когато мислим за цветята, обикновено си представяме растение, което се засажда и развива, цъфти и увяхва или е вечно зелено. Има обаче растения, за които не можем да кажем точно, че растат, те по-скоро се формират. Отнема...