Ezine.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в статии

МисоМисо
1
Мисо е традиционна японска подправка, която е обявена за една от най-полезните в целия свят. Въпреки че я наричаме подправка, мисото по-скоро е гъста и лепкава паста, която има много солен вкус и наситен аромат. Мисо се...
Торта Мисо маскарпонеТорта Мисо маскарпоне
1
Загрейте прясното мляко и сложете стафидите в него, за да набъбнат. Сложете на бавен огън да се вари за няколко минути. Разбийте маскарпонето с мисото. Сметаната, предварително сложена във фризер, за да се охлади много...
Пилешка супа с мисоПилешка супа с мисо
Загрейте олиото и запържете пилешкото месо за няколко минути. Добавете гъбите и моркова, след което и джинджифила, лютите чушки, мисото, шерито и соевия сос. Сипете водата и кипнете сместа. Варете за 10-тина минути...
Японска супа с мисоЯпонска супа с мисо
Водораслите се накисват за 15 мин. Кипва се 500 мл вода и се добавя зеленчуковият бульон, водораслите и празът. След 4 мин. се добавят и гъбите и се вари още 2-3 мин. Мисото се разрежда с малко бульон и се сипва в супата...
Постна мисо супа със спанакПостна мисо супа със спанак
Спанакът се почиства и попарва. Отцежда се и се загрява водата, 200-250 мл. Тофуто се нарязва на 6-8 по-големи кубчета. Когато водата заври, се добавя тофуто. Прибавя се и спанакът. В купичка се налива малко от течността...
Супа от мисо и резенеСупа от мисо и резене
3
Резенето се запържва заедно с праза, картофите и моркова около 2 мин. Прибавят се джиндифилът, чесънът, лютите чушки и семената резене. Осолява се. Добавя се водата и се оставя да заври около 15 мин., или докато омекнат...
Мисо супа с оризово фидеМисо супа с оризово фиде
Лукът се нарязва на лентички или на ситно, а моркова - на пръчици. Гъбите се почистват и нарязват на филийки. В тенджера се слагат 6 ч.ч. вода и зеленчуците. Оставя се да заври. Отделно се слага да заври вода за оризовото...
Зелена салата с мисо дресингЗелена салата с мисо дресинг
Семпла, но много вкусна и здравословна салата. Богато ѝ съдържание на минерали и витамини я прави подходяща за всяка възраст. Измиваме салатите и ги подсушаваме внимателно. Разрязваме ги на четвъртинки. Почистените...
Торта Мисо Маскарпоне тип HappyТорта Мисо Маскарпоне тип Happy
Приготвяме пудинга и го оставяме да се охлади. Слагаме 400 мл мляко да заври заедно със захарта. Смесваме пудинга с останалите 100 мл мляко и жълтъците и разбъркваме добре. Отместваме кипналото мляко от котлона и прибавяме...
Как да готвим с мисо?Как да готвим с мисо?
1
Мисо представлява традиционна японска подправка. Приготвя се чрез ферментацията на ориз, ечемик или соя, накиснати във вода, сол и гъбата “Kōjikin“. Обикновено, Мисо се приготвя от соя. Получения продукт представлява...
Наръчник на вегетарианеца: Видове мисоНаръчник на вегетарианеца: Видове мисо
Мисото е традиционна японска подправка, която се радва на голяма популярност в света на вегетарианците. Тя се приготвя от ферментирал ориз, ечемик или соя, накиснати във вода, сол, в комбинация с традиционна японска...
Супа Мисо - здравословна ли е?Супа Мисо - здравословна ли е?
Яжте в японски ресторант и най-вероятно ще получите купа с Мисо супа с вашата храна. Тази гореща супа смесва японски бульон, наречен даши, в който се разтварят ферментирала бобова паста, парченца тофу, нарязан лук...
Мисо маскарпоне със сладолед и замразени ягодиМисо маскарпоне със сладолед и замразени ягоди
Разбивам охладената сладкарска сметана с миксер. Белия шоколад начупвам на парченца и заедно със малко готварска сметана разтопявам на водна баня или в микровълнова. Смесвам разбитата сладкарска сметана с белия шоколад...
Японски нудъли в мисо бульон с гъби шийтакеЯпонски нудъли в мисо бульон с гъби шийтаке
Гъбите шийтаке се нарязват на хапки, а тофуто - на кубчета. В 750 мл вряща вода се разтваря мисо пастата, добавя се джинджифил и се прибавят гъбите. Оставят се за около 2 минути. Нудълите се слагат във вряща вода и...
Ароматна гъбена супа с манатарки и паста мисоАроматна гъбена супа с манатарки и паста мисо
Първо, начупете сушените манатарки на малки парченца, защото ще набъбнат доста при вареното (ако имате пресни или замразени, може да ползвате и такива). Измийте манатарките и изцедете водата. Сипете ги в тенджерата, в...
Интересни факти за непознати храни: МисоИнтересни факти за непознати храни: Мисо
Мисо е най-популярната подправка в азиатската кухня, особено при японците. Тази храна идва от ферментация на соя, морска сол и зърнени храни - за предпочитане ориз или ечемик - направени в големи каци от кедър...
Какво е мисо и как да готвим с него?Какво е мисо и как да готвим с него?
1
Мисо е богата солена подправка, която характеризира същността на японската кухня. Традиционно в Япония започват деня си с купа домашна мисо супа. Мисото също се използва за ароматизиране на разнообразие от храни и...
Трите здравословни рецепти, задължителни за менюто на веганитеТрите здравословни рецепти, задължителни за менюто на веганите
Веганите не използват продукти от животински произход. Този принцип може да включва освен храни още козметика, дрехи и т.н. Веганският режим на живот е пълноценна и здравословна алтернатива на заобикалящата ни действителност...
Традиционната японска закуска е като никоя друга! Виж какво съдържаТрадиционната японска закуска е като никоя друга! Виж какво съдържа
Традиционната японска закуска е различна от всяка друга закуска, която някога ще опитате. Състои се от храни, които съставят пълноценно хранене, което може да се ползва при обяд или вечеря. Обикновено традиционната...
Спагети с гъби и тикваСпагети с гъби и тиква
4
Нарязаната на кубчета тиква се слага в тиган с незалепващо покритие заедно с гъбите, чесъна и бялото вино. Задушавайте, като от време на време добавяйте по малко вода и гответе до омекване на тиквата. Щом е готова...
Какво е Рамен и как се прави?Какво е Рамен и как се прави?
Рамен е една от най-известни по цял свят японска супа с нудъли. В Япония се готви почти навсякъде. Супата Рамен е много засищаща и любопитното е, че има много различни вариации. Всеки район в страната има свои разновидности...
Основни японски добавки в кухнятаОсновни японски добавки в кухнята
Ако сте привърженици на японската кухня и искате да готвите такава в домашни условия, тази статия е за вас. Представяме ви основните добавки и продукти, които трябва да имате в кухнята си, ако искате да сготвите някой японски...
Как се готвят гъби Шийтаке?Как се готвят гъби Шийтаке?
Гъбата Шийтаке, наричана още Императорска гъба, има няколкохилядна история на култивиране и използването ѝ за лечение и готвене. Името на гъбата се състои от две думи - ший /кестен/ и таке /дърво/. В буквален превод името...
Японска майонезаЯпонска майонеза
Жълтъците се разбиват с телена бъркалка заедно с оризовия оцет. Оттук нататък аз работя с пасатор, за да може да емулгира перфектно майонезата. Поставя се пасаторът на дъното на съда с жълтъците (добре е съдът да е...
Типични вегетариански храниТипични вегетариански храни
Тофу Тофу е твърд преципитат, който се приготвя от соево мляко. Тофу е богат източник на протеин и калций. Неговата структура варира от фина до изключително твърда. Съществуват изключително много рецепти с тофу, които...