Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Българските национални празници
Този ден е национален празник, на който се чества Българската армия и храбростта.
Деня на българската просвета
Денят на българската просвета е национален празник, който се чества на 24 май....
Пухкава питка за празник и за делник
Оставете да изстине (ако можете да устоите) пухкава питка за празник и за делник.
Източник: Хриси Мартинова - Кулинарна мрежа...
Сиропирани сладки с грис за празник и делник
Първо се сварява сиропyt. Водата и захарта се варят до разтопяване. Преди да се вдигне от огън, се капват лимоновите капки и се оставя да изстине.
Продуктите за тестото освен брашното се разбъркват ръчно и после се добавя...
На кои празници се раздава храна?
Такива празници са:
Почитането на всички помени на починалия. Помените се извършват на 3, 9, 20 и 40 ден от смъртта на покойника....
Винени пурички за великденските празници
Винени пурички за великденските празници - вкусни и ароматни....
Пухкава погача за семейни празници
Печем пухкавата погача за семейни празници в предварително загрята фурна на 180° за 45-50 мин.
Да ви е сладко!...
Курбан чорба за обредни празници
Наръсваме готовата курбан чорба за обредни празници с нарязания на дребно магданоз.
Можем да отбележим, че ако използваме тлъсто месо, не слагаме мазнина в магданозената супа с агнешко....
Вълчите празници
Вълчата Богородица съвпада с важен християнски празник - Въведение Богородично, който се празнува също на 21 ноември. Оттам еднаквото наименование на двата празнични дни....
Миши празници
Мишите празници са част от българските народни празници. Те се празнуват в чест на мишките, за да не нападат гризачите зърното, храната, мебелите, дрехите и др....
Празнични камбанки
От брашното, захарта, маслото, солта, бадемите и настърганата лимонова кора се замесва тесто. Оставя се на студено за един час.
Разточва се до дебелина 2-3 мм и се изрязват камбанки с шаблон. С по-малък шаблон се изрязва...
Празнични ШишаркиИзточник на това празнично предястие - празнични шишарки: Maia Ivanova - Кулинарна Мрежа по рецепта на Svetlana Yorgova....
1
Празнични пържоли
Загряваме фурната на 180 градуса. Начукваме пържолите, овкусяваме с всички сухи подправки, намазваме със соев сос и оставяме да поемат в една чинийка.
През това време белим картофите, режем на кубчета, овкусяваме с олио...
Празнични ПрасковкиЯйцата разбиваме със захарта, добавяме разтопената мас и киселото мляко смесено с амоняка и ванилията. Постепенно добавяме брашното и замесваме замесваме меко тесто.
От мекото тесто правим топчета с големина на орех и...
1
Празнични сармиЛистата на зелето се обработват като им се маха твърдата част, върху всеки лист се поставя по една пържола върху нея се слага кашкавал нарязан на тънка филиика, шунката, гъбките нарязани на филиики и парченце краставичка,...
1
Празнични меденки
Разбиваме яйцата със захарта. Добавяме меда, предварително разтопен, олиото и след това разбъркваме.
Пресятото брашно смесваме първо с микса от подправки, а след това добавяме към течните съставки.
Замесваме средно...
Празнични Орехчета
Маслото се разтопява.
Содата се загасява в кисело мляко, прибавя се към маслото.
Прибавя се захарта ванилията и брашното.
Замесва се меко маслено тесто, късат се малки топчета около 10-12 г да е всяка от хрупкавите...
Празнични тарталетиВ купа пресейте брашното с щипка сол и щипка бакпулвер.
Добавете захарта, прясното мляко, жълтъците, студеното краве масло на парчета и настърганата портокалова кора.
Замесете маслено тесто, увийте го в парче найлон...
1
Празнични шоколадки
Разбийте яйцата със захарта. Добавете олиото, прясното мляко, киселото мляко, в което сте разтворили амонячната сода и разбъркайте.
Добавете портокаловите корички, ванилията и пресятото брашно. Омесете твърдо тесто.
Ако...
Празнични мъфини
Разбийте яйцата със захарта. Добавете олиото, топлата вода, ванилията, настъргани лимонови корички и разбъркайте.
Добавете пресятото брашно при непрекъснато бъркане, заедно с бакпулвера.
Ако е необходимо, прибавете...
Празнични бутеркошнички
С чаша правим кръгове и оформяме в гнезденцето (аз използвам тава за мъфини).
Плънката се режи на много ситно (домат, луканка, магданоз, кис. краставички, яйце и кис. мляко), пълнят се оформените гнезда и отгоре се поръсват...
Празнични сабички
Режем кренвиршите на колелца. Доматът се реже на кубчета, а краставичките на четвъртинки.
Изрязваме кашкавала и шунката с формички по желание. На всяка сабичка нанизваме последователно по избор продуктите: кашкавал, краставица...
Празнични сладки
Пресейте брашното със захарта, какаото и солта и добре разбъркайте. Прибавете нарязаното на малки парчета масло, яйцето и ванилията. Замесете гладко тесто и го оформете на руло. Покрийте го с фолио и го оставете в хладилник...