Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в статии

Традициите на Гергьовден и ВеликденТрадициите на Гергьовден и Великден
Всеки християнин отбелязва и във всяко християнско семейство се празнуват Гергьовден и Великден. Кой не обича да си похапва агнешко, козунак или да се чука с яйца?...
Торта за ГергьовденТорта за Гергьовден
Тортата за Гергьовден е готова....
Питка за ГергьовденПитка за Гергьовден
3
Щом шупне, сипваме в средата на пресято брашно, добавят се останалите продукти, като се отделя един жълтък за намазване. Замесва се меко тесто и оставяме да втаса 30 минути, покрито с кърпа....
Погача Слънце за ГергьовденПогача Слънце за Гергьовден
Печем нашата погача в загрята фурна на 180 градуса около 40 минути. Изважда се и намазваме с масло, за мека коричка! Весел празник Гергьовден на всички именници!...
Празнична питка за ГергьовденПразнична питка за Гергьовден
Честит Гергьовден и ден на овчаря, бъдете здрави!...
Цветна пита за ГергьовденЦветна пита за Гергьовден
2
Разделя се на две части, едната по-голяма от другата. Голямата топка се разточва на кръгла кора и нарязваме на 8 триъгълника....
Агнешко дробено за ГергьовденАгнешко дробено за Гергьовден
Пече се на 180 градуса около 50 мин. Хубаво е, когато се сгъсти да се разбърка....
Печено агне за ГергьовденПечено агне за Гергьовден
Печеното агне за Гергьовден е готово....
Плетена пита за ГергьовденПлетена пита за Гергьовден
Навива се руло и нарязваме на триъгълници, които се нареждат върху хартия за печене по стените на тавата....
Питка цвете за ГергьовденПитка цвете за Гергьовден
Премесва се отново и се дели на 8 равни части. Седем от тях се разточват на еднакви кори с големината на чиния....
Усукана питка за ГергьовденУсукана питка за Гергьовден
Останалото тесто разточете на голяма кора, намажете с масло и навийте на руло, рулото нарежете на рулца, с тях обиколете тавата, а където има повече място, може да сложите по 2....
Разкошно мезе за ГергьовденРазкошно мезе за Гергьовден
След като са добре сварени, отцеждаме от водата и нарязваме на парчета. Поръсваме мезето със сминдуха и по необходимост със сол. Поднасяме докато са още топли....
Празнична пита за ГергьовденПразнична пита за Гергьовден
Подредете готовите листа по ръба на тавата на два реда. 5. Премесете останалото тесто и разточете на тънка кора, намажете с олио и навийте на руло. 6....
Питка подарък за ГергьовденПитка подарък за Гергьовден
7
Tестото разделям на 5 топки и всяка разточвам на обла кора. Редя ги една върху друга, като ги мажа с масло без последната. Разрязвам ги на 8 без средата....
Агнешка супа за ГергьовденАгнешка супа за Гергьовден
Нарежете агнешкото месо на дребни парчета, залейте със студена вода, кипнете и сварете до омекване на тих огън. Посолете и добавете ситно нарязания лук, ориза и маслото....
Пухкава празнична питка за ГергьовденПухкава празнична питка за Гергьовден
Пече се около час на 170 градуса или до суха клечка. Пухкава празнична питка за Гергьовден е звездата на празничната гергьовска трапеза....
Питка с масло за ГергьовденПитка с масло за Гергьовден
След това го премесете и разделете на малки топчета, с големина на яйце. Всяко разточете на малък кръг, намажете с разтопено масло и прегънете на две. После на още две. Подмажете тава с олио и подредете всички части....
Празнична пита агънце за ГергьовденПразнична пита агънце за Гергьовден
Увийте на руло и го нарежете на 16 охлювчета, като 1 от тях отвийте и усучете - това ще е опашката на гергьовското агне....
Печено агнешко месо за ГергьовденПечено агнешко месо за Гергьовден
След 15 минути отстранете фолиото и запечете печеното агнешко месо за Гергьовден до хубава червена запечена коричка....
Пъстра зелена салата за ГергьовденПъстра зелена салата за Гергьовден
Накъсваме ги на парченца, като оставяме по няколко листа за аранжиране. Краставицата и репичките нарязваме на тънки шайби. Чери доматите режем на четвъртинки....
Традиционна агнешка супа за ГергьовденТрадиционна агнешка супа за Гергьовден
1
В загрялата растителната мазнина и маслото сотираме нарязания на кубчета морков, зелен лук и стрък от чесъна. Намаляваме температурата на готвене до умерена....
Агнешка дроб сарма за ГергьовденАгнешка дроб сарма за Гергьовден
Нарязваме ги на кубчета. Измиваме зеленият лу, на който използваме само бялата част от стеблата. Нарязваме ги на дребно и ги сотираме в растителната мазнина....
Агнешкото - вкусният символ на ГергьовденАгнешкото - вкусният символ на Гергьовден
Затова и християните го слагат на трапезата си за Великден, а у нас е задължителен елемент и от трапезата на Гергьовден. По традиция се приготвя онази част от него, която е смятана за най-свещена - бута....
Светъл ден Гергьовден!Светъл ден Гергьовден!
В някои части на страната се прави и супа за Гергьовден....
Агнешко на лизинг за този ГергьовденАгнешко на лизинг за този Гергьовден
Цената на агнешкото месо ще остане същата като миналогодишния Гергьовден – между 12 и 15 лева за килограм....