Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Традициите на Гергьовден и Великден
Всеки християнин отбелязва и във всяко християнско семейство се празнуват Гергьовден и Великден. Кой не обича да си похапва агнешко, козунак или да се чука с яйца?...
Питка за ГергьовденЩом шупне, сипваме в средата на пресято брашно, добавят се останалите продукти, като се отделя един жълтък за намазване.
Замесва се меко тесто и оставяме да втаса 30 минути, покрито с кърпа....
3
Погача Слънце за Гергьовден
Печем нашата погача в загрята фурна на 180 градуса около 40 минути. Изважда се и намазваме с масло, за мека коричка!
Весел празник Гергьовден на всички именници!...
Цветна пита за ГергьовденРазделя се на две части, едната по-голяма от другата. Голямата топка се разточва на кръгла кора и нарязваме на 8 триъгълника....
2
Агнешко дробено за Гергьовден
Пече се на 180 градуса около 50 мин.
Хубаво е, когато се сгъсти да се разбърка....
Плетена пита за Гергьовден
Навива се руло и нарязваме на триъгълници, които се нареждат върху хартия за печене по стените на тавата....
Питка цвете за Гергьовден
Премесва се отново и се дели на 8 равни части. Седем от тях се разточват на еднакви кори с големината на чиния....
Усукана питка за Гергьовден
Останалото тесто разточете на голяма кора, намажете с масло и навийте на руло, рулото нарежете на рулца, с тях обиколете тавата, а където има повече място, може да сложите по 2....
Разкошно мезе за Гергьовден
След като са добре сварени, отцеждаме от водата и нарязваме на парчета.
Поръсваме мезето със сминдуха и по необходимост със сол.
Поднасяме докато са още топли....
Празнична пита за Гергьовден
Подредете готовите листа по ръба на тавата на два реда.
5. Премесете останалото тесто и разточете на тънка кора, намажете с олио и навийте на руло.
6....
Питка подарък за ГергьовденTестото разделям на 5 топки и всяка разточвам на обла кора. Редя ги една върху друга, като ги мажа с масло без последната. Разрязвам ги на 8 без средата....
7
Агнешка супа за Гергьовден
Нарежете агнешкото месо на дребни парчета, залейте със студена вода, кипнете и сварете до омекване на тих огън. Посолете и добавете ситно нарязания лук, ориза и маслото....
Пухкава празнична питка за Гергьовден
Пече се около час на 170 градуса или до суха клечка.
Пухкава празнична питка за Гергьовден е звездата на празничната гергьовска трапеза....
Питка с масло за Гергьовден
След това го премесете и разделете на малки топчета, с големина на яйце. Всяко разточете на малък кръг, намажете с разтопено масло и прегънете на две. После на още две.
Подмажете тава с олио и подредете всички части....
Празнична пита агънце за Гергьовден
Увийте на руло и го нарежете на 16 охлювчета, като 1 от тях отвийте и усучете - това ще е опашката на гергьовското агне....
Печено агнешко месо за Гергьовден
След 15 минути отстранете фолиото и запечете печеното агнешко месо за Гергьовден до хубава червена запечена коричка....
Пъстра зелена салата за Гергьовден
Накъсваме ги на парченца, като оставяме по няколко листа за аранжиране.
Краставицата и репичките нарязваме на тънки шайби. Чери доматите режем на четвъртинки....
Традиционна агнешка супа за ГергьовденВ загрялата растителната мазнина и маслото сотираме нарязания на кубчета морков, зелен лук и стрък от чесъна.
Намаляваме температурата на готвене до умерена....
1
Агнешка дроб сарма за Гергьовден
Нарязваме ги на кубчета.
Измиваме зеленият лу, на който използваме само бялата част от стеблата.
Нарязваме ги на дребно и ги сотираме в растителната мазнина....
Агнешкото - вкусният символ на Гергьовден
Затова и християните го слагат на трапезата си за Великден, а у нас е задължителен елемент и от трапезата на Гергьовден.
По традиция се приготвя онази част от него, която е смятана за най-свещена - бута....
Агнешко на лизинг за този Гергьовден
Цената на агнешкото месо ще остане същата като миналогодишния Гергьовден – между 12 и 15 лева за килограм....