Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Как и колко време се вари батат?
Бататът или още наричан сладък картоф е кореноплоден зеленчук с южноамерикански произход, но разпространен, консумиран и ценен в цял свят.
На цвят той може да бъде бял, жълт, оранжев или виолетов, а колкото по-тъ...
Защо домашната майонеза се получава рядка?
Вероятно най- широко приложимият сос в нашето съвремие е майонезата. Тя е обичана от малки и големи и комбинирана и използвана в различни ястия, тестени изделия, салати, мезета, сандвичи, гарнитури.
Колкото...
Как се съхраняват корени от магданоз?
Корените от магданоз са с висока хранителна стойност, затова не бива да се пренебрегват и е добре да знаем как да ги съхраним по-дълго.
Те могат успешно да се запазят в свежо и сушено състояние. Правилното съхранение...
Как да сготвим ориза ал дентеАл денте е една от различните степени на готовност на храната, при която хранителният продукт е добре сготвен, но остава крехък и в известна степен по-твърд. Запазва цялост, не се разпада и има известна резистентност п...
1
С какво се комбинира пащърнакът?
Пащърнакът е блед на цвят кореноплоден зеленчук. Неговият вкус е леко сладникав и приятен, с много ароматни нотки.
Познат и ценен още от древността освен заради хранителните си стойности и вкус, но и заради своит...
Какво е кетоза?
Кетозата представлява процес на разграждане на мазнини, при който се отделят кетони, откъдето идва името кетоза.
Терминът кетоза се свързва с метаболизма на хората и се спряга при някои диети и във фитнес залите.
...
Как се сотира лук?Сотирането е кулинарна техника, при която продуктите се готвят на силен огън с минимално количество мазнина за кратко време и при често раздвижване, за да не загарят. Умишлено употребих думата раздвижване, защото само ...
1
Как правилно да сготвим калкан
Неговото месо е невероятно вкусно и много ценено заради уникалната си леко желатинеста текстура и крехкост. Освен това е изключително богат на полезни вещества и витамини. Наричан е още Кралят на дънните риби - негово ве...
Калорични ли са картофите соте?
Картофите соте са апетитни и харесвани от много хора. По повод на тяхната калоричност трябва да се подходи философски и ясно да се разбере технологията за получаването им.
При правилно сотиране спазването на технол...
Как се съхраняват корени от целина?
Когато се стремим да водим висококачествен начин на живот, е добре да знаем как да съхраняваме храната си свежа за по-дълъг период от време.
Целината е кореноплодно растение, чиято подземна част може да бъде съ...
Защо питката не става на конци?
При приготвянето на питки и козунаци се смята, че те са истински сполучливи и добри, ако след разчупване вътрешността им се отделя на така наречените конци.
За някои домакини е трудно да постигнат този резултат и вер...
От кое месо на животното става най-добрите пържолиКогато не просто готвим, а сме влюбени в кулинарията, е редно да знаем някои важни трикове в кухнята.
Една от рецептите, които приготвяме най-често и е сред най-предпочитаните на трапезата от гости и семейство, са п...
2
Колко време се аерира ракията?
Всеки любител на добрите алкохолни напитки трябва да знае, че за получаването на качествена ракия се изисква аериране. Процесът аериране касае периодът на ферментация на джибрите и не засяга готовия продукт.
Аери...
Колко време се вари говеждото месо?
Говеждо месо е добре да присъства на трапезата ви поне веднъж седмично. За правилното приготвяне на говеждо месо е важно да установите възрастта на животното, от което е месото. Тази информация могат да ви дадат още в ма...
Помагат или вредят броколите и карфиола при гастрит?
Гастритът е често срещано заболяване. Той се развива вследствие на недохранване, злоупотреба с алкохол и инфекция с Хеликобактер пилори. Стомахът страда от възпалителни процеси и болезнено реагира на храната, причиня...
Как лесно да изстискаме лимон?
Прясно изцеденият лимонов сок е невероятно полезен, приеман като напитка - разреден и в комбинация с други плодови или зеленчукови сокове. Той е и широко използван в кулинарията и сладкарството.
За да оползотвори...
Колко време се вари карфиол на пара?
Карфиолът е вкусен зеленчук, който често се среща в рецептите, приготвен на пара, както и като гарнитура на някои ястия.
Също така приготвянето на карфиола на пара запазва повечето му полезни вещества, така че ...
Как се замразяват картофени кюфтета?
Наличието на заготовки в кухнята на всяко домакинство спестява време в натоварените дни, а също така спестява време, когато ни се хапва нещо набързо.
Когато приготвяте заготовки и ги замразявате, неминуемо ще пожелает...
Колко време се варят оризовите спагети?
Китайската кухня е интересна и вече широко практикувана и в българските домакинства. Доста домакини предпочитат да приготвят любимите си китайски ястия вкъщи, като така осигуряват за семейството си първокласна храна със ...
Хитринки, за да бъде сочен стекът
Когато искаме да сготвим месо, винаги се стремим то да стане крехко и сочно. Би било жалко, ако сме купили качествен стек, приготвили сме чудесна гарнитура или сос за него, а накрая всичките ни усилия пропаднат, защо...
Как и колко време се вари кокошка?Кой не обича хубава и добре сготвена кокошка. Когато обаче домакините чуят за варене на кокошка, се плашат, защото това е процес, който не се среща често в домакинствата ни. Това обаче не се оказва толкова трудно, колкот...
1
Колко време се пържат кюфтета?
Всички обичаме кюфтета! Каквито и да бъдат те - картофени кюфтета, от кайма, вегетариански кюфтета - кюфте да е!
Приготвят се лесно, и се похапват два пъти по-лесно. И макар направата на кюфтета да не е трудна з...
Колко време се вари целина?
Целината е познат зеленчук още от Древността, известен с ползите си. Целината позволява да бъде използвана като подправка, съставка при приготвянето на различни салати, основна съставка на супи и много, много други...
Колко време се вари житото?
Житото е една от най-старите познати култури на човечеството и е много полезно при консумация. Житото или още пшеница, може да бъде включено в разнообразното хранене като закуска, обяд или вечеря.
При приготвянето ...
Каква е разликата между испанския Хамон и италианското Прошуто
Испанският Хамон и италианското Прошуто са месни деликатеси от специално сушени задни свински бутове. В Испания предният бут си има друго име и никога не се бърка с Хамон. Нарича се Палета.
На пръв поглед за неопит...