Ezine.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в статии

Агнешки език със сосАгнешки език със сос
Залейте агнешкия език със студена вода, колкото да го покрие и подправете със сол и черен пипер на вкус. Добавете и нарязаните на ситно зеленчуци и варете на умерен огън до готовност на езика. Поставете го в съд със студена...
Тайният език на цветятаТайният език на цветята
Още от древни времена хората са използвали цветята, за да изразят техните чувства, мисли и идеи. Луис Карол е изпратила Алиса в страната на чудесата чрез огледало в градина, пълна с говорещи цветя. Древните гърци и египтяни...
Как да сготвим език?Как да сготвим език?
1
Езикът е деликатес, но за приготвянето му е необходимо малко повече време. В случай, че разполагате с такова, може да го приготвите по най-различни начини – да го изпържите, да го направите на фурна или да бъде пълнен....
Как се готви езикКак се готви език
За да бъде езикът вкусен, той трябва да се приготви по специален начин. Преди да се готви, той трябва добре да се измие или да се бланшира и след това да се полее със студена вода. След това се слага в тенджера, залива...
Делфините изобретиха междувидов езикДелфините изобретиха междувидов език
4
Изненадващо откритие направили учени, които изучават живота на делфините. Оказва се, че умните бозайници могат да общуват не само със свои роднини, но и с делфини, които принадлежат към съвсем друг вид. На практика се...
Волският език лекува кашлицаВолският език лекува кашлица
След преболедувани грип или настинка, най-трудно отшумява кашлицата. Често не можем да овладеем този проблем с лекарствата, които са ни изписали. Народната медицина идва на помощ в подобен момент – има много билки...
Картофена запеканка със свински езикКартофена запеканка със свински език
Свинския език слагаме в тенджера с вода заедно с почистените и нарязани морков, лук и чушка. Езика варим до-готовност, щом се охлади, го обелваме и нарязваме на филии. Картофите обелваме, нарязваме ги на кръгчета, посоляваме...
Печен телешки език със сиренаПечен телешки език със сирена
Телешкият език се сварява добре в тенджера под налягане. Нарязваме на филийки и подреждаме на дъното на тава. Върху него подреждаме кашкавала (аз използвах Мунстър чийз - американско сирене с добавен червен пипер,...
Супа с варен свински езикСупа с варен свински език
Сложете да се варят двата свински езика, ако има пяна трябва да я отстраните и след като се сварят извадете от бульона и нарежете на дребно. В друга тенджера задушете лук и сипете от бульона, в който са се варили езиците...
Свински език с гъбен сосСвински език с гъбен сос
Свинският език се сварява заедно с морковите, магданозените коренчета и подправките. Охлаждат се и се обелват. Нарязват се на тънки филийки. Част от бульона се прецежда. Гъбите се нарязват и запържват в сгорещеното...
Свински език в чесново маслоСвински език в чесново масло
Измийте свинския език и сложете да се вари, когато образува пяна я оберете. Към края на варенето овкусете със сол, когато е сварен езикът извадете и след като се охлади леко го обелете от горната страна. Нарежете на тънки...
Паниран език с гъбен сосПаниран език с гъбен сос
Езикът се сварява, изважда се, потапя се в студена вода, обелва се и се нарязва на шайби. Приготвя се гъбения сос. Шайбите се панират в брашно, яйце, галета и се нареждат в порционни чинии и се заливат с гъбения сос...
Механджийски език с доматен сосМеханджийски език с доматен сос
Езиците се сваряват в подсолена вода, в която се прибавят 1/2 глава целина. Добавят се нарязани на едро 1-2 моркова и една глава лук, нарязан напречно. След като езиците се сварят, се обелват. Приготвя се доматен сос,...
Телешки език с ябълков сосТелешки език с ябълков сос
Езикът се вари 2 часа заедно със солта, моркова, корена от магданоз, обеления лук и дафиновия лист. След като езикът се свари, се слага веднага в студена вода, обелва се кожата, нарязва се на тънки резенчета и се топва в...
Гъбена супа с телешки езикГъбена супа с телешки език
1
Езикът се измива и се слага да ври в 8 ч.ч. вода. Морковите, лукът и целината се накълцват и се прибавят към езика. Сместа се подправя със сол, черен пипер и дафинов лист. Уврелият език се изважда от бульона и се нарязва...
Език със сос и гъбиЕзик със сос и гъби
Почистете свинския език и го сварете. Махнете пяната и сменете водата 2-3 пъти. Варете докато езикът омекне. Готовия език нарежете на филийки. Загрейте маслото и запържете езика за кратко. Отстранете го от тигана....
Свински език с краве маслоСвински език с краве масло
Слагам свинските езици да се варят в тенджера под налягане без да слагам капака. Свинските езици отпенвам, после добавям дафиновите листа, черния пипер и сол, 1 глава лук цяла. Затварям тенджерата под налягане и след...
Перфектен телешки език в маслоПерфектен телешки език в масло
Телешкият език се сварява много добре, след което се нарязва на филийки и се запържва леко в масло. Когато се зачерви, се прибавя счуканият чесън, запържва се още малко и се налива част от бялото вино. Така езикът...
Пържен свински език с маслоПържен свински език с масло
Първо, сварявам езика, след това обелвам, нарязвам на колелца. Овкусявам със сол, черен пипер, червен пипер и соев сос. Загрявам 3 с.л. олио и 50 г масло, запържвам леко от двете страни. Пърженият свински език с...
Език с масло на фурнаЕзик с масло на фурна
2
Телешкият език се почиства и се слага да се свари с черен пипер на зърна, дафинов лист и лъжица оцет. Свареният език се обелва и нарязва на филии. Подреждат се в подмазнена тава и се овкусява с подправки. Маслото и...
Ароматен телешки език в маслоАроматен телешки език в масло
2
Измийте и почистете добре телешкия език. Сварете в подсолена вода с дафинов лист, горещия език изплакнете със студена вода и го обелете. Разтопете маслото на тиган и прибавете езика. Запържете мезето за 1-2 мин...
Телешки език в заквасена сметанаТелешки език в заквасена сметана
В тенджера сипваме вода, добавяме копъра, чесъна, сол и зърна черен пипер, добавяме езика и варим до готовност. Готовия език обелваме и натриваме с малко сол, увиваме в пергаментова хартия, да абсорбира солта. Нарязваме...
Език с Гъби и КашкавалЕзик с Гъби и Кашкавал
Поставяме езика в тенджера под налягане, поставяме нарязаните на кубчета морков и едната глава лук, а зелените подправки нарязваме на едро. Наливаме ябълковото вино и зеленчуковия бульон, толкова че да покрие продуктите...
Език с кашкавал в гювечеЕзик с кашкавал в гювече
2
Поставяме езика в съд и го сваряваме. В тенджера поставяме доматите консерва, солта, черния пипер и малко олио. Оставяме така докато се сгъсти сосът и накрая прибавяме и чесъна. Приготвяме си гювечетата, като най-отдолу...
Език с гъби на фурнаЕзик с гъби на фурна
Телешкият език се сварява в тенджера под налягане за 1 час заедно с лук, дафинов лист, няколко зрънца бахар и черен пипер и сол. Преди да се добавят подправките, е хубаво да се смени водата. След като се свари, езикът...