Ezine.bg»Мрежата»Анонимен»Моите коментари
Анонимен
Анонимен
Новак

Моите коментари

Анонимен коментира:
Рецептата си е твърде добра - абсолютно стандартна!Като се има предвид,че съотношението на течността спрямо брашното е винаги 1:2, т.е. - на 250 мл.вода - 500 г.брашно,но се внимава все пак,защото това зависи и от плътността на брашното.Затова брашното се слага на порции,тестото трябва да е меко,но да не залепва здраво за пръстите на ръцете. А относно оцета в рецептата,оцет винаги се слага за подобряване на глутена в брашното,когато тестото ще бъде точено на кори за баница примерно,за да бъде по-разтегливо. Относно яйцето - казано е,че по желание може да се намаже отгоре.А може да се сложи и вътре в тестото - също по желание и предпочитание. А относно маята - за 1 кг.брашно се употребява 1 кубче мая, а за 500 гр.-съответно половин кубче,както точно е посочено в случая. Това са стандартни неща, които се знаят от всяка домакиня и за замесване на каквото и да било тестено изделие дори не е необходима рецепта, като се има предвид,че течността може да бъде вода,или прясно мляко,или кисело мляко или пък смес от прясно и кисело мляко. Олио също се слага по желание от 3 до 8 супени лъжици,(аз винаги слагам) но в случая питките се топят в краве масло.И в края на краищата е винаги сполучливо и когато се консумира готовото изделие дори не прави никакво впечатление дали е замесено с вода или мляко. Захар се слага винаги(по 1 чаена или супена лъжица)заради по-бързото активиране на маята,а солта се слага винаги в брашното,а не направо в маята,за да не я стегне евентуално(също по една чаена или супена лъжица в зависимост от вида на изделието и от предпочитанието на домакинята) Това са основни неща и ако се постараете да ги запомните(визирам начинаещите,защото никой не се ражда научен)никога не ще спазвате готови рецепти,а ще можете да импровизирате на момента,в зависимост от случя и от продуктите с които разполагате. УСПЕХ!