Рецепта за уникални Мекици

 • 15.10.18 10:24#1arabelarabelРегистрация: 02.07.17Град: ПловдивОтговори: -Рецепта за уникални МекициПродукти за закваската:
  200 мл. хладко мляко
  100 мл. хладка вода
  1/2 кубче прясна мая
  2 с.л. захар
  100 грама брашно

  Допълнително:
  50 мл. олио
  1 яйце
  1 ч.л. сол
  около 450 грама брашно

  олио за пържене

  Начин на приготвяне:

  Изсипвам всички продукти за закваската в подходяща купа. Бъркам с бъркалка докато се смесят всички съставки и няма никакви топченца от брашното.

  мекици с мая
  Вкусни мекици с мая

  Покривам с кърпа и оставям на топло за 15-20 минути докато сместа шупне като на снимката. След като това стане, прибавям олиото, яйцето, солта и брашното на части. В началото бъркам с лъжица, а след като започне да се оформя тесто, премествам върху набрашнена повърхност и меся в продължение на 5-6 минути. Трябва да се получи меко и гладко тесто, без да лепне по повърхността и по ръцете.

  Премествам отново в купата, поръсвам повърхността на тестото с малко брашно, покривам с кърпа и оставям отново на топло за около 30 минути или докато втаса достатъчно.

  Вземам тестото и меся за около минута. След това върху набрашнен плот разточвам голяма кора. Изрязвам на кръгчета с помощта на чаша. Останалото около кръгчетата тесто събирам на топка, разточвам и процедирам по същия начин.

  Подреждам кръгчетата върху чиста кухненска кърпа и покривам с друга. Оставям да си починат за 20 минути, след което ги пържа в сгорещено олио от двете страни.

  Нека котлонът да е на среден огън, за да не останат сурови отвътре.
  ОтговорОтговор с цитат