Рецепта за уникални Мекици

  • 15.10.18 10:24#1arabelarabelРегистрация: 02.07.17Град: ПловдивОтговори: -Рецепта за уникални МекициПродукти за закваската:
    200 мл. хладко мляко
    100 мл. хладка вода
    1/2 кубче прясна мая
    2 с.л. захар
    100 грама брашно

    Допълнително:
    50 мл. олио
    1 яйце
    1 ч.л. сол
    около 450 грама брашно

    олио за пържене

    Начин на приготвяне:

    Изсипвам всички продукти за закваската в подходяща купа. Бъркам с бъркалка докато се смесят всички съставки и няма никакви топченца от брашното.

    мекици с мая
    Вкусни мекици с мая

    Покривам с кърпа и оставям на топло за 15-20 минути докато сместа шупне като на снимката. След като това стане, прибавям олиото, яйцето, солта и брашното на части. В началото бъркам с лъжица, а след като започне да се оформя тесто, премествам върху набрашнена повърхност и меся в продължение на 5-6 минути. Трябва да се получи меко и гладко тесто, без да лепне по повърхността и по ръцете.

    Премествам отново в купата, поръсвам повърхността на тестото с малко брашно, покривам с кърпа и оставям отново на топло за около 30 минути или докато втаса достатъчно.

    Вземам тестото и меся за около минута. След това върху набрашнен плот разточвам голяма кора. Изрязвам на кръгчета с помощта на чаша. Останалото около кръгчетата тесто събирам на топка, разточвам и процедирам по същия начин.

    Подреждам кръгчетата върху чиста кухненска кърпа и покривам с друга. Оставям да си починат за 20 минути, след което ги пържа в сгорещено олио от двете страни.

    Нека котлонът да е на среден огън, за да не останат сурови отвътре.
    ОтговорОтговор с цитат