Диети или здравословно хранене

Диети  или здравословно хранене
Снимка: ezine.bg
Всеки един от нас е чел десетки диети, с които някой се опитва да ни убеди, че можем да се отървем от излишните килограми за седмица или две. Диети, в които 10 дни трябва да сме на салати и варени яйца. Има дори и шоколадова диета, но не бързайте да се радвате любители на шоколада, в нея дневната ви дажба е 500 килокалории, което е един нормален шоколад от 100 гр. И трябва да си го разпределите за един ден?!

А дали е възможно ?!

Поради необходимост или от любопитство, почти всяка жена е пробвала поне веднъж в живота си да спазва диета. Но какъв e резултата? Можем ли да се водим по програма за хранене, от която се чувстваме постоянно гладни и още по–настървени.

Смята се, че определени правила на хранене, могат да преборят глада без да е нужно да ядем постоянно. Например в структурата на плодовете и зеленчуците се съдържа голямо количество целулоза и вода, даващи усещане за ситост, което от своя страна води до намаляване количеството приемана храна. Ето защо се препоръчва да се ядат като предястие в началото на храненето, а не за десерт.

Сънят също е важен фактор в процеса на отслабване. Учени са доказали, че по време на сън се изгарят калории и влияе благоприятно на фигурата ни. Колкото повече спим толкова повече отслабваме. Това е естествен процес, при който организмът ни се зарежда с енергия. И обратно ако не сме си доспали и се чувстваме уморени, тази енергия ще си я набавим с храната и така ще ядем два пъти повече.

Стресът, диетите, както и някои лекарства могат да окажат влияние върху обмяната на веществата.

Бавният метаболизъм често оправдава хора, които нямат воля да отслабнат.

Но как да го ускорим?

Отговора е привидно прост, със спорт и здравословна храна. Както французите казват , храната и физическите упражнения да са на по-често и по по-малко.

А вие как смятате, каква е вашата практика:

Трябва ли да пазим диети, за да не напълняваме или трябва да се храним здравословно?

Въпрос на лош навик ли е късното хранене?

Как да ускорим метаболизма си?

Как да отслабнем?

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Изпрати
petya Plovdiv
petya Plovdiv
06.02.2011 15:17
Статията е много интересна. Аз съм за здравословно ядене, но диета от време на време не е лошо. Колкото по-малко яде човек, толкова по-дълго ще живее. Успех на авторката.
0
0