Как да стопя враждата между нас

Как да стопя враждата между нас
На 31 години съм и съм омъжена от 10 години. За съжаление, по българска традиция живеем в една къща с родителите на съпруга ми и семейството на неговия брат. Вярно, че всеки си има отделен етаж, но дразгите не престават.

Спор, кой е помел стълбището, спор за това ,кой на кого тропал и какви ли не дивотии.Уморих се от всичко това. Какво да направя ? Старая се да не влизам в конфликт, но другите са ужасни, особено етърва ми.

Как си мечтая за дом, пълен с разбирателство, без вражда между хората в него. Може би има много като мен. Как да ги променя и да ги направя по-добри.

Някой ще каже, че това е дребен проблем, но е ужасно. Ние дори не си говорим по между си. Правих опити за помирение, но нищо не излезе.

Коментари (7)

Изпрати
с.
с.
12.10.2015 20:02
Има много начини за справяне с всеки проблем. Избери един, в който си силна ти, и давай смело без да отстъпваш. Дали ще им вдигнеш такъв скандал, че да те запомнят, или ще ги убиеш с любезност, или ще ги убиеш с безразличие, или с компетентност.. просто избери един метод, по който ще устискаш.. и давай без да спираш докато не успееш. Ако се поколебаеш - всичко отива на вятъра. Очевидно не те уважават. За да започнат да те уважават.. трябва да им дадеш нещо, и да им вземеш нещо. Забрави идеята, че нещата ще се наредят от само себе си. Ще минеш през неудобен период с малко сътресение, приеми го. Но пък са просто няколко човека. Не са взвод въоръжени мъже.
0
0
малена
малена
05.10.2014 10:49
" по българска традиция живеем в една къща с родителите на съпруга ми и семейството на неговия брат.."
Ама какви са тези глупости , от къде го измислихте- "стара българска традиция". За бога, в коя година живеем.
0
0
Маги
Маги
14.07.2011 11:00
Наскоро идва празникът Успение Богородично, вземи си я за покровител и на 15.08 направи си едно събиране в къщи със свещеник (Водосвет),събери ги всичките на водосвета, на всичките запиши имената да ги чете свещеника. После седнете на обяд и така ще дойде мир в дома ви. Непременно започни с етървата поканата, дори да не ти говори, спри я и кажи, како ли не знам коя е по-голяма, искам да дойдете с батко ли не знам как му казваш на девера ти и децата, ще направиме водосвет за здраве на децата на дома. Прощавай, ако съм те обидила, но искам да присъствате и свекървата непременно, ако не и казваш майко, сега имаш повод да и се усмихнеш и да и кажеш. Ами опитай по принцип водосвета отнася всичко негативно от дома.
0
0
маги
маги
14.07.2011 10:49
Здравей. Разбирам колко ти е тежко, но опитвай с добро, разбирам, че си на самостоятелен етаж, това за ежбите между етърви го приеми като нещо нормално. Дори да си отделно, пак ще съществува нещо като конкуренция за надмощие, коя е по-добра, по-работна. От мен една хитрос. Тя обича да е най-най, ами като търси това, когато сте двете и казвай :ти си най-добрата домакиня, най -добрата майка, най-добрата съпруга, и аз имам голямото щастие, че си моята етъва. Питай я за рецепти за готвене, намирай по нещо някаква тема за разговор, с една дума миличка. Кажи му аго да му е драго. Няма да стане бързо, но постепенно ще се промени, а за тропането, казвай че мъжа ти тропа, той е виновен , на него тя нищо няма да посмее да каже. Така ще си запазиш спокойствието и няма да не ти се прибира, същото прави и със свекърва, с всички около тебе. Те са великите и ти си щастлива, че си сред тях. Защото трябва да има и компромис.Не се знае като отидеш на друго място дали няма да срещнеш и по-лоши. Късмет.
1
0
veshi
veshi
11.07.2011 15:49
Има едно нещо, което винаги съм си мислила по този въпрос - искаш ли да накараш децата си да се намразят, накарай ги да живеят заедно. Времената на Гераците отдавна са отминали! Всеки да си живее отделно - това е най-хубаво и за хората, и за техните отношения. Така, че бягайте от там и това е, ако мъжът ти може да се откачи от роклята на маминка, разбира се.
0
1
даниела
даниела
09.07.2011 12:47
Мила напълно ти съчувствам с пълното съзнание, че и аз съм в подобно положение. Аз и моето семейство си вземахме тайно решение да си купим на друго място жилище, та дори и малка къща със собствен двор. Имам чуството ще се родя 2 ри път, не знам кога, но ще стане. Само се надявам да не е много късно защото и аз съм на 41 г. та така, че мила и за теб такова решение би те избавило от неприятности. Успех и на двете ни.
0
0
Ровента
Ровента
23.06.2011 11:01
Много хора в България просто не знаят какво означава, да имаш коректни, ясни и учтиви отношения с някого, в случая със съседите и роднините, а от родителите си в повечето случаи са имали пред очите си намръщени и озлобени хора, които гледат взаимно да си правят мръсно и да гледат да прецакат другите в нещо. Това е типичен балкански проблем на цялото българско общество, но го има и в световен мащаб също, въпреки че другите са се научили да бъдат по-учтиви и да се мазнят заради изгода. В другите страни във всички къщи, където живеят по няколко семейства си има домоуправител и винаги в началото на всяка година се изработва план за дежурствата за почистване, който се раздава на всяко семейство, като всяка седмица друго семейство е дежурно и трябва да почисти (да мете и да забърсва с влажен парцал) стълбищата, коридорите, площадките около мазите, пространствата около блока (къщата), а през зимата - дежурното семейство е длъжно да изрива всеки ден снега, да прави пъртина до входа на сградата, да опясъчава или да ръси сол - с цел да няма поледица и да не се стига до нещастни случаи. Според този план, ако някой от живеещите в къщата или посетител се стигне до похлъзване и се стигне до нараняване (или счупване на крак или ръка например) - дежурният се привлича даже под съдебна отговорност и е длъжен да плаща обещетение на пострадалия! Тъй като в България не виждам как може да се въведе такъв ред от днес за утре, най-добре е първоначално Вие да се заемете с почистването, Вие да бъдете учтиви, внимателни и уважителни към другите, да им правите малки подаръчета за някои празници и т.н. Впоследствие (имам пред вид след месеци, може даже и години) може бавно да се промени цялата атмосфера в къщата. Това ще Ви коства нерви, труд и време, но мислете позитивно! Може обаче някои от другите да започнат да Ви мислят за ненормална. Опитвайте разни варианти, но не се предавайте лесно. Промяната на света към по-добро или по-лошо започва винаги първо в нас самите.
0
0

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: