ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Лечебните растения в България

Лечебните растения в България

Лечебните растения в България

Природата има неизчерпаеми лечебни възможности. Народната медицина се е ползвала в продължение на хилядолетия от тази достъпна за всички съкровищница и ни е оставила богати познания за лечебното действие на растенията, за начините на приложението им като лекарство. Това важи с най-голяма сила и най-вече на билките.

България е известна като една от земите с най-голямо богатство на билки и лечебни растения. Благодарение на тях са създадени български лекарства, известни по света, които са точно на основата на билките: нивалин, розалин, антралакс, леонурин.

В следващите редове ще се запознаете с примери за лечебните растения в България.

Бабини зъби са българска лечебна билка

Бабини зъби е лечебно

Билката бабини зъби се използва в народната медицина от векове. Тя е сред най-използваните български лечебни растения. Концентратът от това растение е богат на фурастанолови сапонини, които регулират хормоните и изграждат мускулите. Екстрактът от билката, лекарствата и хранителните добавки, в които се влага, намират приложение в съвременната медицина при ниско либидо, стерилитет, импотентност и други.

Лечебно Блатно кокиче

Лечебно Блатно кокиче

От надземните части на блатното кокиче се извлича алкалоидът галантамин. Използва се за лечение на полиомиелит, неврит, радикулит, миопатия, мускулна дистрофия, детска церебрална парализа. Използва се и при деменция и други дегенеративни заболявания.

Жълт кантарион и какво лекува

Жълт кантарион е лечебно растение

Екстрактите от жълт кантарион намират широко приложение за лечение на депресия и имат седативен ефект. Екстракти от жълт кантарион според съдържащите се в тях флавоноиди се прилагат като антихеморагично, хепатопротективно, противовъзпалително средство. Влагат се в производство на различни лекарствени средства.

Лековитият български Мурсалски чай

Мурсаллски чай лекува

Едно от известните лечебни растения в България. Този чай вирее сред природата на Пирин и затова го наричат още пирински. Има богат химичен състав, съдържа флавоноиди, полифенолни киселини, етерично масло и много от микро и макро елементите. Чаят от тази лечебна билка се прилага като антиоксидантно, антимикробно и противовъзпалително средство. Използвал се е през вековете от местните хора и в планините Родопи, Пирин и Славянка. Традиционното му използване е при простудни заболявания, кашлица, фарингит, раздразнения на гърлото, белодробен емфизем и други. Прилага се също при възпаление на простатата.

Омайниче

Омайниче е лечебно

Това е още една от тревите, които са подходящи като за вътрешно, така и за външно приложение. Едно от лечебните растения в България. Подходяща е при храносмилателни проблеми, безапетитие, умора, отпадналост, хемороиди. Външно се прилага при кървене на венците.

Вижте още кои са лечебните дървета в двора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest