ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Лечебните растения в България

Лечебните растения в България

Oмайниче
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
60.00 лв.
Виж ››

Природата има неизчерпаеми лечебни възможности. Народната медицина се е ползвала в продължение на хилядолетия от тази достъпна за всички съкровищница и ни е оставила богати познания за лечебното действие на растенията, за начините на приложението им като лекарство. Това важи с най-голяма сила и най-вече на билките.

България е известна като една от земите с най-голямо богатство на билки и лечебни растения. Благодарение на тях са създадени български лекарства, известни по света, които са точно на основата на билките: нивалин, розалин, антралакс, леонурин.

В следващите редове ще се запознаете с примери за лечебните растения в България.

Бабини зъби

Бабини зъби

Билката бабини зъби се използва в народната медицина от векове. Тя е сред най-използваните български лечебни растения. Концентратът от това растение е богат на фурастанолови сапонини, които регулират хормоните и изграждат мускулите. Екстрактът от билката, лекарствата и хранителните добавки, в които се влага, намират приложение в съвременната медицина при ниско либидо, стерилитет, импотентност и други.

Блатно кокиче

Блатно кокиче

От надземните части на блатното кокиче се извлича алкалоидът галантамин. Използва се за лечение на полиомиелит, неврит, радикулит, миопатия, мускулна дистрофия, детска церебрална парализа. Използва се и при деменция и други дегенеративни заболявания.

Жълт кантарион

Жълт кантарион

Екстрактите от жълт кантарион намират широко приложение за лечение на депресия и имат седативен ефект. Екстракти от жълт кантарион според съдържащите се в тях флавоноиди се прилагат като антихеморагично, хепатопротективно, противовъзпалително средство. Влагат се в производство на различни лекарствени средства.

Мурсалски чай

Мурсаллски чай

Едно от известните лечебни растения в България. Този чай вирее сред природата на Пирин и затова го наричат още пирински. Има богат химичен състав, съдържа флавоноиди, полифенолни киселини, етерично масло и много от микро и макро елементите. Чаят от тази лечебна билка се прилага като антиоксидантно, антимикробно и противовъзпалително средство. Използвал се е през вековете от местните хора и в планините Родопи, Пирин и Славянка. Традиционното му използване е при простудни заболявания, кашлица, фарингит, раздразнения на гърлото, белодробен емфизем и други. Прилага се също при възпаление на простатата.

Омайниче

Омайниче

Това е още една от тревите, които са подходящи като за вътрешно, така и за външно приложение. Едно от лечебните растения в България. Подходяща е при храносмилателни проблеми, безапетитие, умора, отпадналост, хемороиди. Външно се прилага при кървене на венците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest