ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»9 признака на нисък тестостерон

9 признака на нисък тестостерон

ХрисиХриси
Новак
31216
9 признака на нисък тестостерон
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Тестостеронът е мъжкият хормон, отговорен за производството на сперматозоиди и сексуалното желание. Произвежда се в тестисите и помага за изграждането на костна и мускулна маса.

Обикновено с възрастта неговото производство намалява, но има случаи, в които нивото му е по-ниско отколкото трябва. Тогава се появяват редица симптоми, които алармират за наличието на проблем, за който трябва да се вземат мерки. Ето кои са признаците за твърде ниските нива на тестостерона.

1. Ниско ниво на либидото – или сексуалното желание. Обикновено, то спада с годините, но ако сте в най-хубавата си и зряла възраст, а не ви се прави секс, то определено има нещо гнило.

2. Проблеми с ерекцията – не само тестостеронът може да бъде отговорен за тях, но имайте предвид и него, ако усетите такъв проблем. Затруднената ерекция би могла да бъде вследствие и от твърде много стрес, пушене, безпокойство, диабет, високо кръвно или холестерол, употреба на алкохол, депресия, проблеми с щитовидната жлеза.

3. По-малко семенна течност – този хормон влие и върху количеството семенна течност, която органите произвеждат. Ако забележите, че тя е по-малко от обикновено, може би нещо не е наред и вероятно е свързано с нивото на тестостерона.

4. Косопад – той може да се предава генетично, а освен това е и част от остаряването при мъжете. Все пак, обърнете си внимание, ако отбележите по-силен косопад, а не смятате, че сега е моментът да се появи такъв.

5. Умора – ако се чувствате прекалено уморени и изтощени, дори и след като си набавите необхoдимите часове сън, това може да се дължи на ниското ниво на хормона. Той е отговорен и за ниските енергийни нива и липсата на желание за по-голяма активност.

9 признака на нисък тестостерон

6. Загуба на мускулна маса – както споменахме, хормонът играе важна роля в образуването на мускулна маса и ниското му съдържание би могло да доведе до нейната загуба. Не става дума непременно за сила и функционалност.

7. Повишена телесна мазнина – ако изведнъж натрупате мазнини, това може да е следствие от дисбаланс между тестостерон и естроген. Това е сериозен проблем, който не бива да пренебрегвате.

8. Намалена костна маса – изтъняването на костите и остеопорозата често се свързва с ниските нива на тестостерона при мъжете. Ако този проблем е налице, костите стават по-податливи на увреждания.

9. Честа смяна на настроението – тъй като този хормон влияе върху редица физически процеси, ниското му съдържание в организма може да доведе до промени в настроението и умствените способности. Мъжете с по-ниски нива на тестостерон са по-склонни към депресии, раздразнителност и липса на концентрация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest