ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Колко често се полива райграсът?

Колко често се полива райграсът?

ХрисиХриси
Новак
31216
Райграс

Красивата, поддържана тревна площ винаги буди възхищение. Независимо дали става дума за зелен килим или храстчета, райграсът може да придаде невероятен вид на всяка къща с двор, офис или бизнес сграда.

Прекрасната зеленина създава усещане за природа, чистота и свежест, и е истинска наслада за окото. Само хората, които се грижат за растението, обаче, знаят колко грижи изисква то, за да изглежда добре във всеки един момент.

Добре поддържаният райграс има нужда от изпипване на всеки детайл още от самото му засаждане, когато предвидливо се подготвя почвата. Тя трябва да е чиста и рохкава.

Един от най-важните моменти от живота на вашата тревна площ, е поливането на райграса. Когато все още не е поникнала, тревата трябва да се полива всеки ден в продължение на 20 дни, сутрин и вечер. Почвата трябва да бъде непрекъснато влажна, но не прекалено, което се постига с около 10 л вода на кв.м.

След като поникне, райграсът продължава да се полива веднъж дневно, а през летния сезон и по-топлите дни, и по два пъти. Препоръчително е да правите това рано сутрин или в късния следобяд, когато слънцето не е силно.

Райграс

Това се прави с цел избягване на попарване на тревата от силни слънчеви лъчи, което би могло да стане по обяд, например. Трябва да бъдете внимателни да не прекалите с водата, тъй като тогава може да се образува мъх или да поникнат гъби.

Като един грижовен стопанин, е необходимо да извършвате поливане на райграса си след косенето, което от своя страна също трябва да се вземе на сериозно. Нужно е да го окосите за първи път, щом тревата порасне до около 6-10 см. По-нататък, когато вече сте се сдобили с красива градина, добре е да поддържате височина на тревата не повече от 5-7 см, което се постига с косене един път седмично.

Разбира се, грижите за райграса включват още - торене, вертикулиране и аериране, като последните се извършват със специални инструменти.

Стига да положите необходимите усилия и да му отделите достатъчно от времето си, райграсът може да бъде изключително красива част от дома или друго ваше лично място, доставяйки ви удоволствието от прекрасната гледка към нещо, което сте отгледали сами.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest