ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Какво е интроверт?

Какво е интроверт?

Angel ValejoAngel Valejo
Новак
212
Четенето на книги е любимо занимание за интровертите

Интроверт определено е сред термините, които трайно навлязоха в ежедневието ни. Дори да не го чувате в обичайните си разговори, по всяка вероятност ще го срещнете, сърфирайки из лайф-стайл сайтовете - наред, всъщност, с неговата противоположност - екстроверт. Между 16-22 март пък се отбелязва седмицата на интровертите.

Дали обаче сме съвсем наясно какво означават тези понятия, нека изясним сега.

Дефинирането на широкоизвестните днес термини интровертност и екстровертност дължим на Ханс Айзенк - психолог, роден през 1916 г. в Германия, но развил научната си кариера в Англия, където емигрира през 30-те години на 20 век по политически причини.

В трудовете си той лансира определенията екстроверсия и интроверсия като два базисни два параметъра на личностната индивидуалност. Заключението му - очевидно - бива добре прието в средите, а впоследствие и широко популяризирано - при това не от кого да е, а от легендарния Карл Густав Юнг.

Обект на този материал е интровертността - екстровертността заслужава отделна статия. Освен това двете понятия са диаметрални противоположности - така че описанието на едното автоматично обрисува и другото!

Какво е интроверт?

Интро според етимологичния речник е обърнат, а според речника на термините интроверт е индивид, отдаващ по-голямо значение на своя вътрешен свят, отколкото на външния.

Какви за признаците на интровертност?

Интровертите обичат да са сами

Интровертността не е нито ярко забележима особеност, нито пък някакъв вид психично разстройство или състояние. Интровертността е просто тип психика - в този смисъл интровертите изглеждат като всички останали.

Все пак има и външни признаци, по които биха могли да бъдат отличени - те са сдържани, не обичат да създават шум и показност и да стават център на внимание, не са склонни бързо (или изобщо) да се ангажират в социални връзки.

Внимателно обмислят действията си, склонни са да търсят причините за всички евентуално възникнали ситуации в себе си и отделят доста време и ресурс да анализират реакциите си и поведението си. Важно е обаче да се запомни, че интровертност не е еквивалент на асоциалност!

Интровертите не са непременно самотници, отшелници, или, още по-малко, черни овце. Доста интроверти имат многобройни и истински приятелства. Просто интровертният тип личности не се чувстват добре в големи компании - това не само не ги зарежда, а направо ги изтощава.

Освен това не си падат по празните приказки и дребнотемията - които, няма как да се отрече, са съществен елемент от обичайните социални събирания. Всъщност човек може дори да не знае, че е интроверт - особено ако не е срамежлив и затворен по натура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest