Ezine.bg»Статии»Красота»Лице и Тяло»Причини за появата на преждевременни бръчки

Причини за появата на преждевременни бръчки

ХрисиХриси
Новак
3122
Появата на бръчки

Бръчките са едно от нещата, от които представителките на нежния пол се страхуват най-много, стане ли дума за техния външен вид. Всички знаем, че красотата е нещо преходно и стареенето е напълно естествен процес. И все пак, грижите, които полагаме за себе, си дават своето отражение.

Както казахме, бръчките си имат своето време. Понякога обаче те се повяват по-рано отколкото трябва. Нека видим причини за появата на преждевременни бръчки и да ги предотвратим

1. По наследство

Почти винаги взимаме от родителите си не само черти от характера, но и от визията. Кожата е едно от нещата, които може да се предаде по наследство. Така че, ако имате късмета да се радвате на чиста и гладка кожа, то благодарете им.

2. Тютюнопушене и алкохол

Преждевременни бръчки

Тези вредни зависимости възпрепятстват производството на колаген, оттам и добрата еластичност на кожата. Веществата, които се съдържат в тях, ускоряват процеса на стареене и могат да доведат до поява на преждевременни бръчки. Затова спрете цигарите и злоупотребата с алкохол.

3. Излагане на пряка слънчева светлина

Този фактор за поява на преждевременни бръчки може и да не ви е известен. Факт е, обаче, че излагането на слънце прекалено дълго време, особено през лятото, може да позволи на лъчите да увредят кожата. Винаги носете със себе си слънцезащитен крем или друг продукт.

4. Дехидратация

Липсата на течности може да доведе до суха кожа и поява на бръчки. Това е още едно нещо, за което водата може да помогне. Важно е да се обезводнявате и да приемате достатъчно течности и в частност вода, за сияйна и мека кожа. Добрата хидратация е на първо място!

5. Нездравословно хранене

Нездравословното хранене води до появата на бръчки

Вредните храни влияят негативно на организма и засягат и кожата. Съставките, които съдържат ускоряват стареенето и съдействат не само за появата на преждевременни бръчки, а и за всякакви други кожни проблеми. Това се отнася и за сладкишите, които безспорно са изкушение за всеки. Тези вредни храни обаче разрушават колагена и вредят на кожата. Липсата на преработена захар и сладко може да компенсирате със плодове, мед и други по-полезни продукти. Вече има много алтернативи на захарта.

6. Твърде много стрес

Стресът изтощава не само психичното здраве. Когато непрекъснато се тревожите за нещо, това вреди на организма, а щетите излизат наяве... върху кожата. Занимавайте се с медитация, йога, намерете начин да се отървете от гнева, щом усетите, че напира във вас. Ако ви се появят преждевременни бръчки, нека те бъдат заради непрестанната усмивка, която не слиза от лицето ви и заради нищо друго.

7. Не се грижите за кожата си

Разбира се, едно от най-важните неща, които ще допринесат за хубавото ви лице е правилната грижа за кожата. Редовното почистване на лицето, тонизиране, освежаване, хидратиране. Това са неща, които трябва да бъдат ваши навици. Заложете на подходящи и качествени козметични продукти, за да се радвате на красива кожа по-дълго време и да забавите първата поява на бръчки.

8. Липса на качествен сън

Безсънието може да доведе до редица вреди за тялото и организма в това число и до образуването на преждевременни бръчки. Когато не си осигурявате достатъчно количество качествен сън, освен уморения си вид, скоро ще зърнете в огледалото и първите малки бръчици.

Това е така заради хормон, стимулиран и произвеждащ се по време на сън, който съдейства за образуването на колаген. Последният играе важна роля за красивата и стегната кожа и съвсем логично - намаленото му производство би довело до поява на бръчки.

9. Рязко отслабване

Ако страдате от наднормено тегло, е важно да се заредите с воля и много търпение. Не бива да се подлагате на строги диети или да се стремите да изгубите внезапно много килограми, тъй като това няма да доведе до желаните резултати.

Освен че кожата ви ще бъде отпусната, защото отслабването се е случило рязко, има голям риск от образуването на преждевременни бръчки. Причина за това е внезапната загуба на подкожни мазнини, които иначе запълват бръчиците и поддържат кожата гладка. Отслабването трябва да се случи постепенно и бавно - с подходящ хранителен режим и редовни физически тренировки.

10. Мимики

Нещо съвсем простичко, което може да ви осигурите първите леки бръчици. Може би съвсем несъзнателно правите определени мимики или присвивате лицето си, когато сте пред компютъра. Това се отразява с пълна сила на кожата.

Честото повдигане или сбръчкване на вежди, присвиването на очите в опит да прочетете нещо и т.н. - тези движения водят до образуването на преждевременни бръчки, ако се извършват често.

За да се справите с проблема, най-напред определете неговото естество. Ако имате проблем с очите, изберете подходящи очила, които ще ви позволят за гледате, четете, работите с отпуснато лице, без излишно напрягане.

Ако сте почитатели на мимиките, застанете пред огледалото, наблюдавайте се в продължение на няколко минути. Така ще разберете какви са мимиките, които правите несъзнателно и които могат да доведат до появата на бръчици.

11. Замърсена околна среда

Това е огромен проблем, особено за хората, които живеят в големи градове. Замърсяването на въздуха води до не малко здравословни проблеми. Точно то би могло да се превърне в стимулатор за появата на преждевременни бръчки, тъй като се отразява пагубно и на кожата.

Ако спадате към живущите в големите населени места, вероятно вече сте свикнали с мръсния въздух. И все пак - има някои неща, които може да направите, за да пощадите кожата си.

Опитайте да се разхождате сред природата колкото се може по-често, да посещавате места, далеч от градската среда, места с чист и свеж въздух. Що се отнася до жилището ви, може да си вземете пречиствател за въздух, който ще ви осигури чиста среда на живот, поне докато сте си вкъщи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest