ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Грижа за зрението във всички възрасти

Грижа за зрението във всички възрасти

Очи
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Ако трябва да определим кой е най-чувствителният и раним орган в тялото ни, веднага се сещаме за очите. Те са много деликатни и грижата за очите е задължителна. Максимата Пази като очите си подсказва, че със зрителния орган трябва да сме безкрайно внимателни.

Грижата за очите в детска възраст

Очи

Грижата за очите започва още от раждането. При бебетата слъзните канали отделят повече секрети и изискват по-често почистване. За да се избегнат очни инфекции, трябва да се спазва хигиена от първите дни, на което детето да се приучи по-късно.

Профилактичен преглед на очите за установяване на евентуални проблеми трябва да се извърши между 3 и 5-годишна възраст, за да може успешно да се коригират такива аномалии. Офталмологът ще проследи детето за: кривогледство, късогледство, мързеливо око или паднал клепач. Това е наложително, ако има и фамилна обремененост. Всички тези отклонения са поправими, ако корекциите започнат навреме.

Грижата за очите в училищна възраст

Изключително важно е детето да бъде подложено на преглед преди започване на училище. Децата в предучилищна и училищна възраст често имат очни проблеми, които не са били забелязани. Не е достатъчно, че детето няма оплаквания, очните аномалии обикновено не протичат с болка и децата не си дават сметка, че не всичко е както трябва. Корекциите на късогледството, кривогледството и други очни отклонения още в началото ще предпазят очите на детето от задълбочаване на увреждането.

Тийнейджърите прекарват много време пред компютрите си и това е истинско изпитание за очите им. Вредите от продължителното време пред устройствата може да се минимизират с мерки от страна родителите. Трябва да се следи за: разстоянието от монитора, степента на светлинен контраст, особено при компютърните игри, продължителността на времето, прекарано в забавления с компютъра. Създаването на полезни навици ще служи на детето през целия му живот.

Грижата за очите над 40-годишна възраст

Очи

Грижата за зрението продължава и при възрастните. След 40-годишна възраст болшинството хора развиват състояние, което се нарича пресбиопия. Това е очен проблем, при който окото не може да фокусира близки предмети. Пресбиопията е резултат на неизбежни процеси, свързани с възрастта и не е повод за тревоги за очното здраве, но все пак необходимостта да се държат предметите по-далече от очите, замъгленото зрение при нормално разстояние, умората в очите при близко гледане създават дискомфорт. Съветът с офталмолога е наложителен, за да назначи корекциите с очила. За хората с очни заболявания като миопия, далекогледство и астигматизъм това е задължително, защото ще се усложнят съществуващите вече заболявания. Така че това е много важна стъпка от грижата за очите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest