ezine.bg»Статии»Здраве»Електронни цигари - ползи и вреди

Електронни цигари - ползи и вреди

Електронните цигари не са по-безопасни от обикновените
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Пушенето отдавна е не само лош навик, но и истинска болест, която ежегодно отнема живота на много любители на тютюна. Въпреки това много лекари посочват, че много често пушенето не е толкова вредна привързаност към никотина, тъй като е навик просто да държиш цигара в ръцете си. Нещо повече, някои пушачи сериозно вярват, че пушенето и самата цигара им помагат да се справят със стреса, добавя самоувереност и доверие.

Именно поради тази причина днес много компании, производители на тютюневи изделия, започват да разработват електронни цигари.

Преди да ги разгледаме подробно обаче, нека си припомним няколко факти за обикновените цигари:

- В цигарения дим има 42 вида различни токсични вещества;

- В процеса на горене при температура от 1000 градуса, количеството на канцерогените, съдържащи се в цигарения дим, се увеличава от 300 на 5000.

- Съдържат амоняк, цианид и бензен;

- Причиняват неудобства за хората наоколо, свързани с мирис и остър дим;

- Много пристрастяващи, защото никотинът е лекарство.

Електронните цигари

Електронна цигара

Въпреки че днес всички настояват, че електронните цигари се появяват едва през 90-те години, бързаме да ви уверим, че това се е случило много по-рано. А именно, през 70-те години, когато първите електронни цигари в света, наречени Premier, навлязоха на пазара в Съединените щати, където днес между другото електронните цигари са забранени.

Няма дим, няма неприятна миризма, няма жълти зъби, още повече, както представителите на производителя твърдят в един глас, няма вреда за тялото. От една страна, по думите им имало истина, защото в електронните цигари няма процес на изгаряне на тютюн, което означава значително по-малко канцерогени, а сажди и катрани изобщо не присъстват.

Въпреки това, според Американската здравна асоциация, проблемът с това изобретение е по-различен - такива цигари са много пристрастяващи. И предвид факта, че никотинът не е нищо повече от лекарство, случаят е сериозен. В резултат на това именно по молба на тази авторитетна медицинска организация производството на електронни цигари Премиер е било спряно. Следва опит за създаване на други техни аналози.

Ако говорим за дефиницията на всички ползи и вреди от електронните цигари, трябва да проучите следните вече известни факти за електронните цигари.

Ползи от електронните цигари

- Не създават дискомфорт за другите, тъй като няма дим и неприятна миризма;

- Не се съдържат катран и сажди, а съдържанието на други вредни и токсични вещества е много по-ниско, отколкото при конвенционалните цигари;

- Зъбите не пожълтяват и от устата няма неприятна миризма.

Вреди от електронните цигари

Цигари

- Според последните изследвания на учени електронните цигари съдържат също канцерогени вещества, така както и обикновените цигари. Тоест електронните цигари са опасни;

- Поради липсата на забрани за употреба на такива цигари на обществени места, човек започва да пуши по-често и в резултат на това никотиновата зависимост не намалява, а напротив нараства с няколко пъти;

- Друг недостатък на електронните цигари е тяхната безкрайност, защото можете да пушите някои от тях с часове. Този факт показва много сериозен проблем, тъй като пушенето, като процедура за възстановяване, трябва да бъде пълно и строго ограничено, тъй като в тази цигара има и никотин! Пушенето на обикновена цигара за определен период от време, човек е готов да прави и други неща.

След анализиране на всички посочени факти, е възможно да се направи недвусмислен извод, че електронните цигари са поне толкова вредни, колкото и обикновените. В тях обаче има по-опасни скрити моменти. Може да им се препише фактът, че пушенето на такива цигари от пристрастяване може да доведе до упорито пристрастяване, сходно с наркотичното. И всичко това, защото дори не забелязвате как се задълбочавате. И това не е изненадващо, защото сега можете да пушите навсякъде и винаги.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest