ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Имаш студени крайници? Наблегни на тези храни

Имаш студени крайници? Наблегни на тези храни

Студени Крайници

Студените крайници могат да бъдат причинени от състояния като хипотиреоидизъм, лупус, диабет или лошо кръвообращение. Обикновено обаче студени крака и ръце са знак за синдром на Рейно, което е състояние, което причинява кръвоносните съдове в пръстите на ръцете и краката да бъдат прекалено стеснени в отговор на студено време. Друга причина за студени крайници е възможен дефицит на витамини. В тази статия ще разберете кои са те, както и най-добрите храни при студени крайници.

Желязо

Желязо

Дефицит на желязо, (известен също като анемия) може да причини умора, бледа кожа, задух, както и студени ръце и крака. Желязото е важен компонент на хемоглобина, който е отговорен за пренасянето на кислород от белите дробове до останалата част от тялото. Ако нямаме достатъчно желязо, то тялото ни не е в състояние да произведе достатъчно здрави кръвни клетки, носещи кислород, което означава, че крайниците на тялото (ръцете и краката) често са студени. В кои храни са източник на желязо? Това са: червено месо (2, 1 mg на 100 g), пиле (1 мг на 100 г), спанак (2, 7 mg на 100 g), броколи (0, 7 mg на 100 g), стафиди (1, 9 mg на 100 g), грах (1, 5 mg на 100 g), скумрия (1, 4 mg на 100 g), боб (8, 2 mg на 100 g), тиквени семки (3, 3 mg на 100 g).

Дневен прием на желязо

Мъжете се нуждаят от около 8, 7 mg желязо на ден, а жените на възраст 19-50 години - около 14, 8 mg, а на жените над 50 години се препоръчва да приемат 8, 7 mg на ден.

Витамин B12

Витамин В12

Витамин В12 работи, за да поддържа здрави нервите и кръвни клетки на организма и помага за създаването на ДНК. Той също така помага за предотвратяване на анемия, която може да причини студени крайници. За разлика от повечето витамини, които могат да се абсорбират с относителна лекота, витамин В12 изисква две стъпки да се абсорбира. Първо, витамин В12 се отделя от протеина, към който се прикрепва в храната чрез солна киселина в стомаха. След това витамин В12 се комбинира с протеин в стомаха, наречен вътрешен фактор и след това се абсорбира в организма. Някои хора имат злокачествена анемия, която е състояние, при което те не са в състояние да произведат вътрешен фактор. В резултат на това те се борят да абсорбират витамин В12 от храни и хранителни добавки

Кои продукти са източник на витамин B12? Това са: говеждо месо, черен дроб, миди, риба, червено месо, домашни птици, яйца

мляко и други млечни продукти. Все вкусни и полезни храни при студени крайници.

Дневен прием на витамин B12

Количеството витамин В12, от което имате нужда, зависи от възрастта ви. Обикновено за средностатистическия възрастен 2, 4 микрограма дневно е достатъчно. За бременни жени това нараства до 2.6 mcg и 2.8 mcg, ако кърмите.

Витамин B3

Омега 3

Ниацинът спомага за разширяване на кръвоносните съдове и намалява възпалението. Той е важен за здравето на сърцето. Смята се, че витамин В3 спомага за подобряване на нашата капилярна циркулация. Лошото кръвообращение често е виновно за наличието на студени крайници. Кои продукти са източник на витамин В3? Това са: пуйка, пилешки гърди, гъби, фъстъци, риба тон, зелен грах, авокадо.

Дневен прием на витамин B3

Витамин В3 е лесно достъпен в нашите диети и може да бъде намерен в много храни, включително плодове, зеленчуци и месо. Наличието на дефицит на витамин B3 е изключително рядко, защото се предлага в толкова голямо разнообразие от храни. Обикновено добавките на ниацин не са необходими, тъй като простите диетични алтернативи могат да коригират ниските нива на витамин В3. Препоръчва се жените да имат около 14 mg витамин B3 дневно (18 mg за бременни жени), а на мъжете се препоръчва да имат 16 mg дневно.

Магнезий

Магнезий

Недостиг на магнезий може да доведе до мускулни крампи и студени крайници. Увеличаването на приема на магнезий може да помогне на кръвоносните съдове да се разширят, позволявайки на кръвта да тече към пръстите на ръцете и краката.

Кои продукти са богати на магнезий? Това са: ядки, семена, спанак, кисело мляко, бадеми, тъмен шоколад, банан, авокадо.

Какво количество ни е необходимо? Това са изключителни полезни храни при студени крайници.

Дневен прием на магнезий

Препоръчителната дневна доза за прием на магнезий е 420 mg на ден за мъже и 320 mg на ден за жените. Дефицит на магнезий е изключително често срещан при мъжете и жените. Магнезиевите добавки са лесно достъпни, въпреки че трябва да се нуждаете само от около 100 мг в добавка.

Гинко Билоба

Гинко билоба

Гинко билоба е билка, широко известна със своите ползи за подобряване на паметта. Проучванията показват, че билката още подобрява кръвообращението и е сред добрите храни при студени крайници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest