Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Какво представлява себумът по кожата?

Какво представлява себумът по кожата?

Себум по челото

Себумът е мазна, восъчна субстанция, произведена от мастните жлези в тялото. Основната му функция е да покрива, овлажнява и предпазва кожата. По състав този важен, но подценяван елемент е сложна смесица от мастни киселини, захари, восъци и други естествени химикали, които образуват защитна бариера срещу изпаряването на водата в тялото. За да бъдем по-специфични, себумът съдържа триглицериди и мастни киселини (57%), восъчни естери (26%), сквален (12%) и холестерол (4.5%).

Също така омазняването на кожата може да произведе излишък от липиди (мастни молекули), които образуват себум. Самото вещество, което омазнява кожата, не е съставено единствено от себум. То се състои и от пот, мъртви клетки и малки прахови частици. Мастните жлези, в които се образува себумът, покриват по-голямата част от тялото. Най-често се групират около космените фоликули, лицето, скалпа.

Производството на мастни секрети е сложен процес, който учените не разбират напълно. Въпреки това изследователите знаят, че основната му функция е да предпазва кожата и косата от дехидратация. Някои учени предполагат, че себумът може да има и антимикробна или антиоксидантна роля и дори може да помогне за освобождаването на феромони. Проучванията на тези потенциални функции продължават.

Проучванията показват, че андрогените помагат за регулирането на цялостното производство на себум. Активните андрогени се произвеждат от надбъбречните жлези и яйчниците или тестисите. Тези жлези на свой ред се регулират от хипофизата на мозъка. Самата хипофизна жлеза отговаря за цялата ендокринна система на тялото. Така че, колкото по-активни са андрогените, толкова повече себум може да произведе тялото.

Производството на себум започва веднага след раждането, като бебета произвеждат мастни секрети наравно с възрастните. Малко преди пубертета произведеното количество намалява, за да се увеличи (особено при момчетата) с до 500% през юношеството. Това води до мазна кожа и акне. В по-зряла възраст (между 20 и 50 години) производството на себум се нормализира. След 50-тата година то започва постепенно да спада. Без наличието на себум се наблюдава суха кожа, опъната и леко се напуква. Бръчките пък вече са доста видими.

Себум по кожата

Обикновено можете да използвате специфични кремове, сапуни и други топикални препарати, за да регулирате дисбалансите на производство на себум. Специфична диета също може да спомогне да нормализиране на производството на мастни секрет. При по-тежки отклонения потърсете консултация с лекар специалист, който може да ви предпише хормонални медикаменти или добавки, за да балансира производството на себум.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest