ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Как да премахнем гнидите

Как да премахнем гнидите

Проверете косата си за гниди
Електронен термометър за деца
Препоръчано за деца:
Електронен термометър за деца
8.50 лв.
Виж ››

Гниди са яйцата, снесени в косата ви от възрастните женски въшки. Те могат да бъдат трудни за отстраняване, защото се придържат здраво към косъма. Да знаеш как да се отървеш от гнидите, е ключът към премахването на въшките.

След като главата е свободна от гниди, те вече не могат да се излюпят. Има няколко начина за премахване на гниди.

Що се отнася до гнидите, най-добрият метод е естественият, а не с помощта на химически мазила, които могат да увредят косата ви.

Вижте в следващите редове най-безопасния метод да се отървете от въшките, представен ви в четири лесни стъпки.

Стъпка 1: Въоръжете се с правилната информация и подходящи инструменти

Първото нещо, което трябва да получите, е достъп до точната информация и правилните инструменти. Трябва да знаете как изглеждат гнидите и къде се намират. Яйцата на въшките лежат в корените на косата. Това е най-топлото и влажно място за зреене на гнездата. Гнидите изглеждат като бели или жълтеникави овални яйца. Те са залепени за косата със смес, наречена хитин. Веществото се разтваря трудно и затова е толкова трудно да се отървем от гнидите.

След като разберете как изглеждат яйцата на паразитите, набавете си специален гребен за въшки. Има го във всяка аптека. Най-добрият вариант е да се получи стоманен гребен, а не пластмасов. След това се нуждаете от оцет. Можете да използвате ябълков или бял оцет. Имате нужда и от бяла кърпа, светлина (най-добра е слънчевата светлина) и топла вода.

Стъпка 2: Нанесете оцет

Покрийте раменете си с бяла кърпа. Навлажнете цялата коса с 6 части вода и 3 части оцет. Оцетът разтваря лесно веществото, закрепващо гнидите към косъма, така че те могат да се отстранят при разресване. Уверете се, че сте навлажнили целия скалп и косата от корените до върховете, така че да можете да премахнете и мъртвите гниди.

Стъпка 3: Премахнете гнидите

Премахнете гнидите с гребен

За следващата стъпка седнете на ясна слънчева светлина и започнете да резресвате косата си със специалния гребен. Разбира се, най-добре е някой друг да ви разресва. Ако имате дълга коса, вземайте тънки кичури и разресвайте специално тях. Решете всеки кичур по десет пъти, за да сте сигурни, че сте премахнали гнидите.

Всеки обработен кичур отделяте настрана. За целта използвайте помощта на голяма фиба. Целият процес може да отнеме няколко часа. Трябва да бъдете търпеливи, защото разресването е ключът към отстраняването на гнидите.

Стъпка 4: Проследяване на лечението

Когато разресването приключи, измийте косата и я почистете добре с обикновен шампоан. Измийте гребена срещу въшки и кърпата в гореща вода. Сменете дрехите. Минете пода, където сте се решили, с прахосмукачка. Проверете косата за все още живи гниди.

Също така не забравяйте да повторите лечението след 7 дни, за да сте сигурни, че всички живи гниди, които може да не сте видели, няма да се излюпят. Най-добре е третирането да се повтаря два пъти през седмицата след първото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest