ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Тежест в краката – симптоми, причини и решения

Тежест в краката – симптоми, причини и решения

облекчаване на тежест в краката с компрес

Тежестта в краката често се описва като неприятно усещане в долните крайници, все едно за тях са завързани тежки предмети, скованост, умора, дори и невъзможност за движение. Различни условия могат да предизвикат това чувство. Първата стъпка към облекчението му е определянето на основната причина за появата му.

Тежестта в краката може да е причинена от широк кръг от заболявания. Сред най-честите виновници са разширените вени, периферна артериална болест - форма на сърдечно-съдово заболяване, която се появява, когато мастните натрупвания се натрупват в стените на артериите и ги стесняват, прекаляване с упражненията.

Възможен виновник за състоянието е и лумбалната спинална стеноза, която представлява стесняване на гръбначния стълб, както и синдромът на неспокойните крака. Последното състояние се характеризира с неприятно усещане в краката, често описвано като болка, пулсиране и изтръпване, което се случва по време на почивка. Причината не е известна, но изследователите смятат, че има генетичен компонент, както и дисфункция в начина, по който мозъкът обработва сигналите за движение.

Най-честите симптоми на тежестта в краката са схващане, умора, спазми, усещане за твърдост, подуване (при проблеми с кръвообращението), поява на неравности (поради разширени вени), блед и синкав цвят на краката (при лоша циркулация на кръвта).

Всеки човек от време на време изпитва усещането за тежест в краката. Може да сте седели твърде дълго или да сте тренирали прекалено усилено. Но когато то се появява прекалено често или симптомите са притеснителни, определено трябва да посетите Вашия лекар. Той ще разгледа медицинската Ви история, ще ви попита за симптомите и ще направи всички тестове, необходими за определяне на причината.

Например, за да помогне за диагностициране на периферна артериална болест, лекарят може да ви предложи ултразвук, за да види как кръвта преминава през артериите.

тежест в краката

Има много неща, които можете да направите, за да облекчите болката и неприятните усещания, които са съпроводени със състоянието.

Отслабнете, ако е необходимо. Затлъстяването може да доведе до разширени вени, както и до диабет и натрупване на мастни отлагания в артериите, блокирайки притока на кръв. Спрете да пушите. Пушенето е рисков фактор за няколко състояния, които причиняват тежест в краката. Вземете почивка от интензивните упражнения.

Също така можете да повдигнете краката си и да ги подпрете на стената, докато сте в легнало положение, така че да са над нивото на сърцето. Това помага на кръвта, която се събира в краката, да се източи към останалата част от тялото. Масажирането на краката е допълнителен бонус.

Носете компресионни чорапи, за да подпомогнете притока на кръв. Бъдете активни. С ефективно контролиране на теглото, понижаване на холестерола и подобряване на кръвообращението ще се отървете от тежестта в краката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest