ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Как да галим котката правилно?

Как да галим котката правилно?

Галете котката зад ушите
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Най-известната черта на котките е, че много обичат да ги галят. Щом усетят ръката на стопанина по козината си, те започват да мъркат и притварят блажено очи.

Тази дейност е еднакво приятна и полезна както за котките, така и за хората. В Япония дори има котешки кафенета, които предлагат терапии с галене на котки.

Как да галим котката правилно, така че на нея да ѝ е приятно, а не да ви отбягва?

Къде котката няма да позволи да бъде галена?

Най-уязвимото място на котката е коремът. Там се намират нейните жизнено важни органи и ако бъде атакувана там, тя е безпомощна. Затова котката пази корема си и не позволява да бъде докосвана или галена на това място. Някои котки, които живеят дълго със стопаните си и се чувстват в пълна безопасност при тях, свикват да дават коремчето си, за да бъде галено или ресано, но болшинството никога не позволяват това.

Предпочитани места за галене от котката

На различни места по тялото на котката са разположени ароматни жлези. Търкайки тези места по различни предмети или по хората, тя оставя миризмата си върху тях, казано с други думи, котката маркира. Котката прави това заради своя комфорт, познатите миризми действат успокояващо. Затова при галене на местата, където се намират ароматните котешки жлези, писанката се чувства доволна. Тя с удоволствие позволява да бъде галена там, за да разнесе миризмата в дома.

Котките обичат да бъдат галени по:

- Долната част на брадичката - котката винаги е готова да бъде погалена по брадичката. Тя веднага започва да мърка и наглася главата си в близост до ръката, която я гали;

- Мястото, където ушите се свързват с главата - това място е подходящо за разпръскване на котешката миризма и тя обича да бъде галена по ушенцата;

- По бузите, зад мустачките - на това място също се намират ароматни жлези и затова котето няма да откаже да бъде галено по бузките;

Котките обичат да бъдат галени по гушката

- В долната част на гърба, където е основата на опашката на котката - това е друго любимо място за галене на котката, тя няма да откаже никога да бъде докосвана там.

Галенето винаги трябва да следва посоката на космите, котките не обичат да бъдат рошени и много внимателно се грижат за козината си. При небрежни или груби ласки котките могат да откажат да бъдат докосвани. Ако се спазват тези правила, пухкавият домашен любимец никога няма да откаже на стопанина си да бъде гален.

Причина за отказ от галене е, ако котето е болно. Тогава то не иска да бъде пипано и търси място да се усамоти. Домашните котки невинаги позволяват на непознат човек да ги гали. Те са внимателни и пазят дистанция от външни хора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest