ezine.bg»Статии»За Дома»Почистване»Как се почистват мръсни щори

Как се почистват мръсни щори

почистване на мръсни щори
Комплект от 4 броя пластмасови решетки за сифон
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 4 броя пластмасови решетки за сифон
3.90 лв.
Виж ››

Щорите са идеални както за офиса, така и за дома. Те предоставят надеждна защита от слънчевите лъчи и красят помещението. Щорите са предпочитани и защото, за разлика от обикновените пердета, те задържат по-малко замърсявания и не абсорбират миризмите. Въпреки това е желателно поне веднъж годишно да бъдат почиствани основно, за да се гарантира тяхната дезинфекция.

Затова ние сме ви приготвили няколко практични съвета как бързо и лесно може да почистите щорите си в зависимост от материала, от който са направени.

Как да изчистим пластмасовите щори?

Пластмасовите щори, наречени още PVC-щори, са предпочитани от редица домакинства. Те са лесни за разглобяване и са доста по-леки от останалите видове. Но, тъй като са хоризонтални щори, почистването им е по-трудоемко, а измиването им трябва да се прави много внимателно.

За да ги изчистите максимално добре, трябва да ги свалите от прозореца. След това ги потопете в предварително подготвен разтвор от вода и малко сапун или 5-6 лъжици натурален оцет. Водата трябва да е топла, а не гореща, защото в противен случай има вероятност да загубите оригиналния вид на щорите.

Оставете щорите да покиснат във водата няколко часа. Докато ти се накисват, периодично ги разклащайте. По този начин ще помогнете за по-бързото им и перфектно изчистване. Ако са много мръсни, може да използвате и мека гъба, за да премахнете мръсотиите. Накрая ги изплакнете с чиста студена вода.

миене на мръсните щори

Как да изчистим щорите от плат?

Вертикалните щори от плат са все по-предпочитани както за офиса, така и за дома. Те са много стилни и няма съмнение, че са страхотен аксесоар за помещението, но наред с това са и много капризни. От всички видове щори грижите за тях са най-трудоемки.

За да почистите щорите, отстранете поотделно всички ленти първо от долната част на веригата. След това последователно навийте на руло всяка лента. Навиването трябва да се прави много внимателно. Старайте се да не мачкате щорите и да не ги триете една в друга.

Навитите ролки потопете в топла леко сапунена вода и ги оставете да се накиснат за няколко часа, след което излейте мръсната вода и я сменете с чиста. Правете това, докато мръсотията не падне от щорите. След това върнете щорите на прозорците по същия ред, докато са още влажни. Така те ще изсъхнат по-бързо, без да се смачкат.

Как да изчистим алуминиеви щори?

Алуминиевите щори са най-често използваните хоризонтални щори. Тези щори се почистват много лесно, тъй като не съществува риск да бъдат увредени. За да ги изчистите, ги свалете от прозореца и ги накиснете в предварително подготвен разтвор от гореща вода и 1-2 лъжици натурален оцет.

Измийте ги и от двете страни с мека гъба, напоена с вода. Оставете ги да покиснат няколко минути и ги измийте отново с гъбата. Накрая ги забършете със суха кърпа, за да не остават петна по тях.

Ако си търсите щори, разгледайте нашите обяви за щори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest