ezine.bg»Статии»Семейство»Тийнейджъри»Късен пубертет - какви са причините?

Късен пубертет - какви са причините?

ХрисиХриси
Новак
31216
Късен пубертет може да се среща както при момичетата, така и при момчетата.
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Забележителният период, през който детето съзрява и се превръща в млад мъж или жена, е известен като пубертет. Той бива белязан от най-важните и сериозни промени както във физическото, така и в психическото състояние на децата. Тогава се сформират не само тела, но и характер, поведение, ценности. Тогава осъзнаваш, порастваш, променяш се.

Пубертетът настъпва на различна възраст при двата пола. За момичетата това става между 8-та и 12-та година, а при момчетата – от 10 до 14 години. Според съответния пол, физическите промени се изразяват в промяна на гласа, окосмяването, фигурата, активността на половите жлези и хормони.

Има случаи, в които пубертетът може да не настъпи навреме, а да закъснее. Ако неговите признаци се появят след 12-та година при момичетата и след 14-та при момчета, е налице късен пубертет. Причината за това би могла да бъде генетична, ако член на семейството е преминал през такъв пубертет, не е изключено да се случи и на детето.

Някаква травма в детството също би могла да причини закъснение на пубертета.

Върху пубертета може да повлияе и мастната тъкан или по-скоро при нейната липса. Наблюдава се при момичетата и по-точно при тези с по-спортно телосложение, атлети, балерини, гимнастички. Момичета, страдащи от анорексия, също могат да имат късен пубертет.

Късното съзряване би могло да е вследствие на заболяване като синдром на Търнър, при който липсва една от основните хромозоми в организма. Рядко, но възможно е, причина да бъде и липсата на основните хормони, предизвикващи пубертета. Тогава при момичето се наблюдават и други физически особености, като твърде нисък ръст за възрастта, затлъстяване и т.н.

Това, което трябва да направите е да вземете мерки веднага щом се усъмните, че детето има проблем. Ако не забележите характерните за пубертета признаци до определената за това възраст, задължително посетете лекар.

Закъснелият пубертет се лекува, но все пак, ако е налице някакво заболяване, трябва да сте наясно с него. Консултирайте се с лекар, който ще ви насочи към пътя, по който трябва да поемете в борбата с проблема, според неговото естество.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest