ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Как да изгладим сако?

Как да изгладим сако?

Гладенето на сако има своите малки тънкости

Сакото е модерна, елегантна и удобна дреха, която е предпочитан избор и от жените, и от доста мъже. С него ще демонстрирате стил, без да ви е неудобно. Плюс това, ако следвате модните тенденции, винаги може да съчетаете сако с едни по-спортни панталони или направо дънки.

Но за изглеждате добре, трябва добре да сте изгладили своята дреха, преди да я облечете. Ето как да изгладим сако!

Има материи, които не е необходимо да се гладят. Като например, вълненият плат. Ако имате сако от качествена вълна, няма да е нужно да гладите всеки ден, но все пак – трябва да го правите понякога.

За целта ви трябва хубава ютия, дъска за гладене на дрехи и памучна кърпа. За вълнени материи е хубава да я използвате. Сложете я между сакото и ютия. Целта е да предпазите от изгаряне и увреждане на плата.

Внимателно вижте маркировката на сакото. Ако има указано при какви градуси и температура трябва да се глади, направете го – не пренебрегвайте това указание, защото може да увредите сакото.

Запомнете - гладенето на сакото започва от раменете на дрехата. Те се гладят върху малка възглавничка или специален ръкавник. Следват ръкавите, гърба, предниците и накрая реверите.

Не бързайте да обличате сакото веднага след гладене

Много важно е да се знае, че никога не трябва да обличате веднага сакото, след като сте го изгладили. Изгладеното сако не се слага веднага в гардероба, а се излага на проветриво място, за да се отдели по-бързо останалата в него пара.

Веднъж в сезона давайте костюмите на химическо чистене. Като правило в добрите ателиета се предлага професионално гладене на пара. Добре е тази процедура да се прави преди опаковането на неизползваните сезонни костюми, за да не се позволи на зацапванията да закрепи по време на съхранение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest