ezine.bg»Статии»Здраве»С тънка талия - дълголетници

С тънка талия - дълголетници

С тънка талия - дълголетници
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

От обиколката на талията зависи колко години ще живеете. До този извод, дори на пръв поглед да ви звучи нелогичен, достигнаха учени, след като проучиха 350 хиляди души от няколко европейски страни, съобщава британският вестник "Индипендънт".

Досега се считаше, че един от факторите, от който зависи продължителността на живота, са килограмите. Сиреч - колкото си по-дебел, толкова е по-вероятно да си отидеш по-млад, покосен от куп болести, предизвикани от наднормените килограми.

Според най-новото изследване обаче хората с твърде голяма талия са заплашени от преждевременна смърт, независимо от това дали страдат от излишно тегло или не.

Изчисленията на учените са следните: тези, чиято обиколка е над над 100 см (за жените) и 120 (за мъжете), са с двойно по-голям риск от ранна смърт, отколкото мъжете с талия под 80 см и жените – с под 65 см.

Освен това излишните мазнини в коремната област са по-вредни от тези по бедрата. С други думи определящ рисков фактор за ранна смърт са не толкова количеството натрупани над нормата килограми, а къде точно са те.

Мастните натрупвания в областта на корема, които се наричат още висцерални мазнини, отделят токсини, които се разнасят от кръвоносната система. Така те способстват за развитието на различни хронични заболявания, най-често сърдечно-съдови и рак.

Разликата в продължителността на живот е осезаема дори при хора, чийто индекс на телесната маса е в рамките на нормалното, т.е. под 25, но имат натрупване на мастна тъкан около корема.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest