ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Кърменето след първия месец

Кърменето след първия месец

Кърмене

Честотата и продължителността на кърменето на бебето се променят колкото по-голямо и по-активно става то. Най-труден е първият месец. След този период кърмата е напълно зряла, а гърдите вече са адаптирани и стават по-ефективни при приготвянето и съхранението на млякото.

Кога честотата на кърменето намалява?

Броят на „нормалните“ хранения за бебета на възраст от един до шест месеца е доста разтегливо понятие - някои се хранят само четири пъти за 24 часа, докато други имат 13 хранения на ден. След като навърши един месец бебето ще започне да взима по-големи количества мляко на хранене и периодите между отделните хранения ще се увеличава. Храненето може да продължи от 12 минути до един час – всичко зависи от вашето бебе, но ако то наддава тегло, нямате причина за безпокойство.

Колко е важно кърменето през първите шест месеца?

Да. Кърмата осигурява на бебето всичко, от което се нуждае за първите шест месеца от живота - понякога то дори не се нуждае от вода! Кърменето по време на този етап подготвя бебето за живота напред. То упражнява мускулите на устата си и това помага да се развие челюстта му и да подравни зъбите му, които са важни за хранене и говорене в по-късен етап. И тъй като вкусът на майчиното мляко може да бъде повлиян от това, което ядете или пиете, това означава, че вашето бебе може да изпита нови вкусове, преди дори да започне да подава твърди вещества. Не само това, но ако се разболее, тялото ви ще произведе антитела, които влизат в кърмата ви, за да се преборят с инфекцията. Това означава, че ще продължи да го защитава, докато расте и става по-активно през следващите месеци.

Важно ли е кърменето през нощта?

Нормално е всички бебета да се събуждат през нощта. Повечето бебета консумират една пета от дневния прием на мляко през нощта, така че тези храни са важни, за да се гарантира, че получават достатъчно калории. Кърменето е удобен вариант, затова просто оставете тялото и бебето ви да си свършат работата. Без планиране, измерване или стерилизация. Всичко е готово и на правилната температура във вашата гърди.

Бебето ми започна да се събужда все по-често - гладно ли е?

На около четири месеца моделите на сън на вашето бебе могат да се променят, когато той започне да циклизира между периоди на дълбок и лек сън - точно като възрастен. В резултат на това той може да започне да се събужда по-често през нощта. Някои хора наричат това като „четиримесечна регресия на съня“, но по-подходящата дума е прогресия. Макар че може да се почувства като крачка назад, вашето бебе се приближава до важна фаза на развитие. Той се учи бързо, все по-добре осъзнава света, получава по-добро възприемане на дълбочината и може би започва да изпитва раздразнителна тревога. Плачът за вас, когато се събужда, храненето и близост до вас, е начин да се търси увереност.

Как растежа на зъбите ще повлияе на кърменето?

Растежът на зъбите на бебето често започва от около четвъртия месец. Вашето бебе може да стане нервно и да отказва да се храни, да плаче от дискомфорт, ако венците му са възпалени, което може да е разочароващо. Но кърменето също може да бъде успокояващо. Доказано е, че бебетата, които са кърмени, плачат по-малко и се възстановяват по-бързо от болката, а този успокояващ ефект може да помогне на вашето бебе, докато се развива.

Колко дълго мога да продължа да кърмя?

Световната здравна организация препоръчва кърменето да продължи, когато кърмачето започне да се захранва с твърда храна и до около двегодишна възраст, тъй като кърмата все още има жизненоважна роля в поддържането на имунната система.

На осем месеца може да кърмите бебето по четири пъти на ден, а след като е навършило една година, са достатъчни само две хранения на ден. Намерете модел, който работи, удобен за вас и за детето ви и се вписва в начина ви на живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest