ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Лечение на алкохолизъм - мисия НЕвъзможна?

Лечение на алкохолизъм - мисия НЕвъзможна?

Алкохолизмът е лечимо заболяване

Алкохолизмът не е състояние, в което системно се прекалява с алкохола, а е заболяване. При него тялото ни привиква към спиртните напитки и с времето изпитва и психическа, и физическа нужда към тях. Въпреки че това заболяване има унищожително влияние върху целия ни организъм, той не може да се пребори със зависимостта си.

Много семейства са засегнати от това заболяване. Алкохолизмът е унищожителен и за страдащия от него, и за всички негови близки. Важно е да се знае, че зад тази адикция се крие не само прекаляване с алкохол, а и генетични фактори и предразположеност към зависимости.

Какви са причините за алкохолизма? Различно е според пола и според възрастта. Тенденцията - при мъжете пристрастяването се случва за около 10-15 години системна злоупотреба, а при жените - по-бавно.

По-бързо към спиртните напитки се пристрастяват по-младите хора. Според психолози - един от първите признаци, че някой е на път да се превърне в алкохолик, е повишен толеранс към алкохола и необходимост на все по-големи количества, за да стигнем до въздействието, което търсим.

Симптомите на алкохолизъм са много. Употребяващият усеща непреодолима нужда да приема спиртни напитки. Няма контрол върху количеството, има нарушена комуникация със семейството и с приятелите си, пропускат събития или забавления, имат проблеми на работа. Най-вече - приемът алкохол, за да облекчи абстиненцията си. А нейните симптоми - потене, болки по тялото, психози, делириум, високо кръвно налягане.

Основният въпрос - има ли лек за алкохолизъм? Отговорът е да. Има едно условие - употребяващият да осъзнава, че има проблем и да има желание да се излекува. Самото лечение е комплексно и включва медикаменти, социални дейности и работа с психолог.

Следват се няколко стъпки, като първата е детоксикация, или пълно въздържание от алкохол в рамките на 4 до 7 дни. През този период се използват успокояващи и седативни лекарства, които предпазват от делириум, който може да е изключително опасен, дори смъртоносен.

След този период идва време за медицинската оценка. Обикновено алкохолиците страдат от много придружаващи заболявания - те имат проблеми с вестибуларния апарат, с крайниците, хипертония, диабет, най-вече - проблеми със сърцето и с черния дроб. След като се вземат конкретни мерки за тези състояния, пристрастеният трябва да пристъпи към психиатрично лечение и подкрепа от близките.

Подкрепата на семейството е много важна при лечението на алкохолизъм

Именно тази стъпка е основна за лечението на алкохолизъм. Лекуващият се ще преминава през много тежки моменти и трудности, които ще му се струват непосилни. Тук е ролята на семейството и приятелите. Някои от пристрастените приемат и специални лекарства, които предизвикват физически реакции при употреба на алкохол. Така те го правят непоносим веднага след приема му.

Важно е пристрастените да се включат в група за взаимопомощ, по-позната като движението Анонимните алкохолици. Там има хора със същите проблеми, които помагат, дават съвети, споделят и подкрепят. И най-важното - разбират стъпките и трудностите по пътя към лечението на алкохолизма.

И лекари, и психолози се съгласяват с мнението, че бивш алкохолик не бива да се връща към пиенето никога повече. Приемът на спиртни напитки не може да бъде контролиран. Проучванията показват, че дори хора, отказали се от алкохола преди десетилетия, опитали го веднъж, толкова време по-късно, отново се връщат към злоупотребата. Правилото - нито една капка! Никога повече.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest