ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Калории в различните видове тиквички

Калории в различните видове тиквички

Пълнени тиквички с малко калории

Те идват в много форми, размери и цветове. Не са калорични. Подходящи са за всякакви видове диети. Полезни са. С тях можем да сготвим безброй неща. Заместител на пастата са, както и на картофите. Да, точно така! Това са тиквичките!

Видовете тиквички са много – жълти, светлозелени, тъмнозелени. Издължени, кръгли, с грапава или с гладка кора. Ето калориите в различните видове тиквички:

Зукини, или зелени тиквички. Те са най-популярни сред различните видове. Формата им е издължена, а тялото им е гладко – със светлозелена или бледожълта кора. Това е тиквичката с най-мултифункционална употреба.

С нея можем да правим супи, мусака с тиквички, вместо с картофи, можем да я изпържим, да направим пълнени тиквички и да имитираме паста. Най-хубавото – освен вкусна, тя е и изключително нискокалорична. В 100 грама се съдържат само 17 калории, около 5 грама въглехидрати, 3 от които са фибри. Яжте смело!

Тиквички Зукини

Патисоните са друг вид тиквички. Те са привлекателни със странната си форма, която наподобява НЛО. Патисоните са изключително полезни – много богати на магнезий, ниацин и витамини от всички групи. 100 грама сурова тиквичка отново съдържа около 18 калории. Много популярна е в полската кухня и френската кухня, тази тиквичка е перфектна за пълнене – и с месо, и с различни зеленчуци, овкусени атрактивно.

Шайот е една екзотична разновидност на класическата тиквичка. И за нея, и за патисоните обикновено е нужна по-дълга термична обработка. В 100 грама от нея се съдържат около 25 калории, което също я прави много нискокалорична. Подходяща е основно за печене и пълнене, като за разлика от класическите зукини не е подходяща за сурова употреба в салати. Нужна ѝ е по-дълга термична обработка.

Жълтите тиквички са разновидност на класическите зукини. Вкусът им обаче е малко по-сладък. Те са подходящи за всичко, за което използвате и другите тиквички, включително сурови на ленти в зеленчукови салати. И тук калориите са приблизително същите.

Ястията с тиквички са вкусни

Романеско е един по-екзотичен вид тиквичка. С малко по-дебела кора е и е богата на витамини А, В и С. Формата ѝ е като на класическата зелена тиквичка, но оцветяването ѝ е различно – на нещо като райета с различни нюанси на зеленото, а повърхността ѝ е грапава. Има 17 калории в 100 грама.

И така – това са само част от голямото семейство на тиквичките. Какво трябва да запомните – те са полезен зеленчук с много приложения в кулинарията. Консумирайте ги в количеството, в което желаете. Защото освен нискокалорични, те са и полезни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest