ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Трябва ли да ваксинираме кучето и котката?

Трябва ли да ваксинираме кучето и котката?

Да ваксинираме кучето и котката

Въпросът с ваксинирането в последните години стана напълно лично решение, независимо дали става въпрос за хора, или за техните домашни животни. На пръв поглед това е демократично решение, което позволява всеки да решава как да се грижи за здравето на домашните си любимци. Отказът от ваксиниране трябва да бъде много внимателно обмислено решение, което да се взима след подробно запознаване с опасностите, които застрашават неваксинираните домашни животни.

Ще обясним целите на имунизацията, която се провежда на най-популярните домашни питомци - куче и коте.

Същност и цели на имунизацията при кучета и котки

Малките кутрета и котенца са с неукрепнал организъм и напълно безпомощни пред изпитанията на живота. Профилактиката на всички заболявания, които ги застрашават, е много важна страна от битуването им. Периодично поставяните ваксини и обезпаразитяване - вътрешно и външно, не могат да осигурят абсолютната им защита, но могат да ги предпазят от най-сериозните инфекциозни болести в началния период от живота ми, когато са най-уязвими.

Целта на всяка имунизация е да се предпази животното от заболяване, ако се сблъска с причинителя на дадена инфекциозна болест. Новородените кученца и котенца получават пасивен имунитет от майките си. Готовите антитела приемат с коластрата от млякото на майката. Имунитетът се придобива веднага, но е много краткотраен, само 14 дни. Затова ваксините се явяват единственият дълготраен способ за защита.

Видовете ваксини са чрез убити или живи микроби или техни продукти, които могат да предизвикат реакция в организма, и така да се създаде имунитет срещу този тип микроорганизми. Времето за изграждане на имунитета е от 1 до 3 седмици след поставяне.

Ваксинирането на кучето или котето се прави след подробен преглед на здравословното състояние на животното, тъй като на ваксиниране се подлагат само здрави животни.

Основните ваксини за кучета

Ваксинираме кучето и котката

Малките кученца биват ваксинирани срещу заболяванията, към които техният вид е най-възприемчив и представляват сериозна опасност за здравето и живота на домашния питомец. Затова кучетата се ваксинират за следните болести:

Кучешка чума (Гана) - силно заразна болест на дихателните пътища, храносмилането и нервната система, която често води до смърт.

• Инфекциозен хепатит - вирусно заболяване на черния дроб. Разрушава най-големия вътрешен орган и често предизвиква смърт

• Коронавироза - вирусно заболяване на стомашно-чревния тракт.

• Лаптиспироза - много заразно заболяване, което засяга бъбреците, черния дроб, предизвиква треска.

Парвовироза - тежко вирусно заболяване, което може да убие бързо кученцето, тъй като предизвиква дехидратация и бързо отслабване на тялото.

• Параинфлуенца или още кучешка кашлица -заразна болест на дихателните пътища

Бяс - това е инфекциозно заболяване на нервната система, много опасно и за човека. Води до смърт.

Основни ваксини за котета

Трябва ли да ваксинираме кучето и котката?

При котетата ваксинирането има същите цели. При тях опасният период е от 6 до 16 седмици след раждането. Затова след 6-седмична възраст трябва да започне имунизирането, но не по-късно от 16 седмици след раждането. Котките трябва да бъдат ваксинирани за панлевкопения, ринотрахеит, калицивироза и бяс. Необходимо е също да им се прави периодично вътрешно и външно обезпаразитяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest