ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Ежедневните навици, които повишават кръвното

Ежедневните навици, които повишават кръвното

ХрисиХриси
Новак
31216
многото сол повишава кръвното налягане
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Високото кръвно налягане е проблем не само на възрастните хора, но и на значителна част от младото поколение днес. То е един от основните фактори, които могат да бъдат причина за сърдечно-съдови проблеми и заболявания, инфарктът е само едно от тях. Високо кръвно може да увреди и останалите органи, да нанесе сериозни щети в организма, които има своите последствия.

То не е за подценяване и изисква незабавни мерки. В случай се нямате вроден проблем, не сте на възраст или причината за високите нива на кръвното налягане не е здравословна, има доста неща, които бихте могли да промените.

Може би не осъзнавате, но редица външни фактори имат лошо въздействие върху кръвното и целия организъм. Ето някои ежедневните навици, които повишават кръвното:

1. Наднормено тегло – килограмите над нормата са един от факторите, които могат да причинят високо кръвно. Решение в този случай е диета, спорт или комбинация от двете за максимални резултати. Колко по-скоро влезе във форма, толкова по-малък ще бъде риска от проблеми със сърцето.

2. Застоял начин на живот – който, за съжаление днес водят много хора. Нездравословната храна, стоенето на дивана, пред телевизора или компютъра, липсата на каквато и да е физическа активност, може да доведе до високо кръвно. Заседналия начин на живот не е от полза за никого, без значение от възрастта. Освен това, дори неправилната позиция, в която сте застанал, би могла да причини високо кръвно, заради нарушения в кръвоснабдяването на мозъка.

Добре е да започнете да се движите повече – малки разходки, почистване на дома или упражнения - достатъчни са тренировки 2-3 пъти седмично за поддържане на здравословно тегло. Подобряването на хранителния режим също е наложително. Нека има баланс и повече здравословни продукти в менюто ви – плодове, зеленчуци, нискомаслени и пълнозърнести храни. Сладките и мазните храни също трябва да излязат от менюто ви.

Препоръчително е да се избягва консумацията на черен чай, какао, кафе и останалите напитки, които съдържат кофеин. При високо кръвно, получено от този вреден навик, се препоръчват редовните масажи и плуването.

нездравословната храна повишава кръвното

3. Прекалена консумация на сол – това е продължение на точка 2. Солта не е полезна и онези от вас, които прекаляват с нея трябва да я намалят. Ако ви е трудно в началото, бихте могли да замените натриевата сол с калиева, но постепенно трябва да намалите и приеманото количество. Препоръчително е да си изградите режим с ограничена консумация на сол. Подходяща за целта е диетата на Даш.

4. Прекалена консумация на алкохол – може да разберете, че имате проблем с кръвното, ако не можете да носите на алкохол. Ако след две чаши погледът ви се премрежва, определено не трябва да прекалявате, защото само ще си навредите. Нека уточним, че тук става дума за вредните спиртни напитки. Ако сте любители на виното, чаша на ден се смята дори да полезна.

В тази графа с вредни навици спада и тютюнопушенето, след което кръвното се повишава за кратко. Освен това, хората, които приемат лекарства за високо кръвно, но и са пушачи, не усещат пълноценния ефект от лекарството, защото цигарите го потискат.

5. Твърде много стрес – стресът е нещо, което дебне зад всеки ъгъл. Непрестанни проблеми, които обикновено не са толкова големи, колкото притеснения изразходваме по тях, а и да са, като се тревожите няма да разрешите проблема. Малко повече позитивизъм, медитация, йога дори, биха помогнали за намаляване какво неговото ниво, така и това на кръвното налягане.

Стресът и тревожността могат да възникнат и ако сте твърде стеснителни, интроверти и се притеснявате за всичко. Изпитвайки подобен дискомфорт, в тялото се освобождават хормони, които влияят негативно на здравето. Една от възможните прояви е именно високото кръвно.

стресът е фактор за високо кръвно

6. Значителен прием на лекарства – без значение какви. Дори обикновеното хапче за глава може да ви коства високо кръвно, ако прекалявате с него.

При дамите, риск от проблем с кръвното има при приема на контрацептиви. Ако се вземат редовно, това може да доведе до поява на високо кръвно.

7. Недостатъчно количество сън. По време на сън сърцето си получава почивката, от която има нужда, за да се презареди след интензивната работа, която върши през деня. Ако не успеете да му го осигурите, е много вероятно да настъпят проблеми със сърцето в това число и високо кръвно налягане. Сън, траещ по-малко от 6 часа се смята за недостатъчен и крие опасности за здравето. Онзи, който продължава над 9 часа - също. Трябва да се намери златната среда или препоръчителното количество, което от 7-9 часа сън, но не повече. Така че, мили дами и мъже, осигурете си достатъчен и пълноценен сън!

8. Липса на добър социален живот. Казано с други думи, не поддържате социалните контакти, не се срещате с хора, прекарвате твърде много време сами. Това е така поради факта, че онези, които се изолират, са по-склонни да водят заседнал начин на живот, да се отдават на вредни навици като алкохол и тютюнопушене, да не си набавят достатъчно количество хормони на щастието, да се чувстват психически натоварени и да изпадат в депресивни състояния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest