ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»За развитието на женските гърди

За развитието на женските гърди

За развитието на женските гърди
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Какво е нормалното развитие на гърдите?

Развитието на гърдите е важна част от репродуктивната система на жената. Развитието на гърдите се случва в определени етапи по време на живота на жената: първо преди раждането, отново в пубертета и по-късно по време на раждането. Промени в гърдите се наблюдават и по време на менструалния цикъл и когато жената достигне менопауза.

Кога започва развитието на гърдата?

Гърдите започват да се образуват, докато нероденото бебе продължава да расте в матката на майката. Това започва с удебеляване в областта на гръдния кош, наречено млечна линия. По времето, когато се роди момиченце, се образуват зърната и началото на системата за млечни канали. Промените в гърдите продължават да се случват в живота на една жена. Първото нещо, което трябва да се развие, са дяловете или малките подразделения на тъканта на гърдата. След това се развиват млечните жлези и се състоят от 15 до 24 дяла. Млечните жлези се влияят от хормони, активирани в пубертета. Свиването (инволюция) на млечните канали е последната голяма промяна, която се наблюдава в тъканта на гърдата. Млечните жлези бавно започват да се свиват и това започва около 35-годишна възраст.

Какви промени в гърдите се случват в пубертета?

Когато едно момиче наближава юношеските си години, започват първите видими признаци на развитие на гърдата. Когато яйчниците започнат да произвеждат и освобождават естроген, мазнината в съединителната тъкан започва да се събира. Това води до увеличаване на гърдите. Обикновено тези промени се случват по същото време, когато се появява окосмяването под мишниците и интимните зони. След започване на овулацията и менструацията, узряването на гърдите започва с образуването на секреторни жлези в края на млечните канали. Гръдните и каналните системи продължават да растат и да узряват с развитието на много жлези и лобули. Скоростта, с която растат гърдите, е различна за всяка млада жена.

Какви промени се случват на гърдите по време на менструалния цикъл?

За развитието на женските гърди

Всеки месец жените преминават през промени в хормоните, които съставляват нормалния менструален цикъл. Хормонът естроген се произвежда от яйчниците през първата половина на менструалния цикъл. Той стимулира растежа на млечните канали в гърдите. Нарастващото ниво на естроген води до овулация по средата на цикъла. След това хормонът прогестерон поема през втората половина на цикъла. Той стимулира образуването на млечните жлези. Смята се, че тези хормони са отговорни за цикличните промени, които много жени усещат в гърдите си точно преди менструацията. Те включват подуване, болка и болезненост на гърдите. Това е така, защото жлезите в гърдите се разширяват, за да се подготвят за възможна бременност. Ако бременността не се случи, гърдите се връщат към нормален размер.

Какво се случва с гърдите по време на бременност и производство на мляко?

Промените в гърдите са един от първите признаци на бременност. Това е резултат от хормона прогестерон. В допълнение, тъмните области на кожата около зърната (ареолите) започват да набъбват. Това е последвано от бързото подуване на самите гърди. Повечето бременни жени усещат болезненост в гърдите и изтръпване на зърната. Това се дължи на растежа на системата от млечни канали и образуването на много повече лобули.

Какво се случва с гърдите при менопауза?

По времето, когато една жена достигне края на 40-те и началото на 50-те години, перименопаузата започва или е в ход. По това време нивата на естроген и прогестерон започват да се променят. Нивата на естроген драстично намаляват. Това води до много от симптомите, често свързани с менопаузата. Без естроген съединителната тъкан на гърдата се дехидратира и вече не е еластична. Тъканта на гърдата, която беше подготвена да прави мляко, се свива и губи форма. Това води до увиснали гърди, характерн за повечето жени в тази възраст.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest