ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Ползи за здравето от сауната

Ползи за здравето от сауната

ЗориЗори
Ветеран
2300
Сауна

Сауната е не просто някакъв каприз, присъщ само на богатите и известните – това е финландски подход за постигане на благосъстоянието на духа и тялото.

Но финландците правят сауни направо от векове - има повече сауни, отколкото автомобили във Финландия и те са важна част от всекидневния живот на гражданите на тази страна.

Двегодишно проучване, публикувано през 2015 г., показва, че колкото са повече сауните, които финландците ползват на седмица, толкова по-дълго те живеят. Нека споменем факта, че финландците се славят с едно от първите места по продължителност на живота в света.

Сауните действително датират от преди 3000 години, тъй като маите в Централна Америка са ги използвали за религиозни церемонии и за поддържането на доброто здраве. Вие ще откриете, че почти всяка древна култура е използвала топлината за някаква форма на релаксация - от римските бани до т.н. потни колиби на индианците.

За пречистване коренното население на Северна Америка често използва своеобразни сауни или т.н. потни бани. Освен че влияят ползотворно върху оздравителния процес и постигането на баланс в човешкото тяло, индианците вярват, че помагат за прогонването на злите духове от организма и за съживяването му.

Тези бани могат да варират от най-обикновено лежане под одеяло под горещите лъчи на слънцето, до малки конусовидни структури, покрити с клони и одеяла или кожи. В тези помещения се поставяли горещи камъни, които се поливат с вода, за да се създаде парна баня; лечителят може да се моли, пее или да удря барабани, за да пречисти духовете.

Тези своеобразни сауни се използват по много начини, понякога просто, за да се излекува един човек, друг път за по-голям брой хора преди духовни церемонии или да се внесе яснота по някой проблем.

В някои племена градинският чай, най-силната пречистваща билка, се гори, докато започне да пуши и да отделя гъсти облаци дим. Ритуалът се нарича помитане на дима, който полепва по кожата и древните лечители вярвали, че по този начин се пречиства тялото, както и душата.

Но полезна ли е сауната наистина?

Ползи за здравето от сауната

Тук са осем причини, за да отидете на сауна, независимо дали планирате пътуване до Финландия или до близкия спа център. Ето ги най-известните ползи от сауната на едно място:

1. Помага за премахването на стреса

Редовните ползватели на сауна изтъкват премахването на стреса като най-голямото предимство на сауните. Стресът може да има отрицателно въздействие върху здравето, тъй като много заболявания са свързани именно с вредите от стреса върху организма.

Сауните са горещо, влажно, и обикновено тихо място и топлината на сауната отпуска мускулите, подобрява кръвообращението и стимулира производството на ендорфин – именно той ни кара да буквално да сияем след сауна.

2. Отпуска мускулите и успокоява главоболието, ставните и мускулните болки

Топлината на сауната освобождава ендорфини, които имат лек обезболяващ ефект и могат да намалят болката и болезнеността на мускулите.

Телесната температура също се повишава, което води до разширяване на кръвоносните съдове и увеличаване на кръвообращението - увеличаване на кръвния поток и ускоряване на лечението на леки наранявания като натъртвания или охлузвания.

3. Кожата и косата ще ни благодарят

Ползи за здравето от сауната

Една от най-старите козметични процедури в света - сауната ще прочисти както кожата, така и косата ни. Обилното изпотяване изчиства кожата и мъртвите клетки на кожата се сменят. Също така буквално измива бактериите от епидермалния слой и потните канали.

Нашият скалп съдържа мастни жлези, които овлажняват косата - със сауната се активизират тези жлези. Това освобождава съединенията, намиращи се в тях, правейки косата ни да изглежда страхотно.

4. Сауната може да лекува махмурлук

Или, по-точно, тя може да промие токсините, намиращи се в тялото като например токсините, останали от алкохола. Редица други токсини могат да бъдат премахнати, когато редовно се отдаваме на удоволствието от сауната, като например повишеното съдържание на олово, мед, цинк, никел и живак в организма.

Редовната детоксикация на тялото се препоръчва от медицинските специалисти и релакса в сауната е един от най-лесните начини за това.

5. Можете да горите калории

Сауната е полезна за горене на калории. Точно така, можете да отслабнете, докато седите и не правите нищо. Това е чудо. Но докато това е вярно до известна степен, сауните не трябва да се считат за единствени и крайните методи за загуба на тегло.

Сауната може да бъде добавка към диета, целяща загуба на тегло, тъй като отнема много енергия, за да достигне процеса на извличането на дълбока пот - можете да изгорите до 300 калории на сесия.

6. Сауните ще помогнат в борба с болестите

Ползване на сауна

Медицински изследвания показват, че сауните могат значително да намалят честотата на настинки и грип - и също така са чудесни за изчистване на синусите на всеки, който страда от сенна хрема.

Това е така, защото топлината и парата от сауната карат организма бързо да произвежда бели кръвни клетки, които убиват вирусите. Сауните, които използват пара, също могат да помогнат за изчистването на проблемите, произтичащи от запушен нос.

7. Сауните могат да ви помогнат да спите по-добре

Ако установите, че се събуждате в средата на нощта и не можете да заспите отново, честото ползване на сауна може да ви помогне да имате много спокоен сън. Бавното освобождаване на ендорфините е ключът към спокойния и дълбок сън.

8. Подобряват работата на сърдечно-съдовата система

Редовното ползване на сауната помага да се подобри кръвообращението на тялото, тъй като сърдечният ви ритъм се покачва, докато сте в сауната.

За да се подобри кръвообращението, вземането на бърз и хладен душ (като например т.н. ледено ведро), редуващ се със сауната, ще увеличи сърдечния ритъм с до 60 процента.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest