ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Как се живее с алкохолик

Как се живее с алкохолик

Съжителството с алкохолик е трудно
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Да се живее с алкохолно зависим може да бъде истински ад: понякога е непредсказуем и опасен, но друг път вълнуващ и романтичен. Никога не знаем кога ще бъдем обвинени в нещо и никога не можем да планираме надеждно социалните събития.

Тъй като алкохоликът става по-безотговорен, ние взимаме нещата в свои ръце и често ставаме единствен работещ родител. Не можем да се облегнем на партньора си за комфорт или подкрепа. В същото време ние го спасяваме от бедствия, медицински спешни случаи, злополуки или затвор, извиняваме се че не присъства по време на работа и семейни събирания. Може дори да изтърпим финансови затруднения, престъпност, домашно насилие или изневяра поради поведението на зависимия.

Всичко това ни притеснява, кара ни да се чувстваме ядосани, уплашени и сами. Скриваме личния си живот от приятели, колеги и дори семейства, за да прикрием проблемите, създадени от алкохолизма. Нашият срам не е оправдан; въпреки това, ние се чувстваме отговорни за действията на нашият близък. Нашето чувство за безопасност и доверие ерозира, докато изолацията и отчаянието ни нарастват.

Алкохолизмът се счита за болест. Подобно на всички зависимости, тя се влошава с времето. Алкохолиците пият, за да облекчат емоционалната си болка и празнота. Някои се опитват да контролират пиенето и могат да спрат за известно време. Когато се опитват да ограничат пиенето си, те в крайна сметка пият повече, отколкото възнамеряват, въпреки усилията им да не го правят.

Без значение какво казват те, те не пият заради вас, нито защото са неморални или нямат воля. Те пият, защото имат болест и пристрастяване. Те отричат тази реалност и обвиняват нещо или някой друг. Отричането е отличителен белег на пристрастяването.

Животът с алкохолик е изпълнен с напрежение

Пиенето се счита за разстройство на употребата на алкохол. Има наличие на алкохолна зависимост, ако лицето проявява поне два от следните признаци в рамките на една година:

- Пие алкохол в по-големи количества или за по-дълъг период;

- Има постоянно желание или е направил неуспешни опити да намали или контролира пиенето;

- Прекарва много време в дейности за набавяне или употреба на алкохол или за възстановяване от последиците;

- Има силно желание да пие алкохол;

- Не изпълнява задълженията си в службата, в училище или вкъщи поради повтарящо се пиене;

- Продължава да пие, въпреки повтарящите се социални или междуличностни проблеми;

- Спира или намалява важните дейности, дължащи се на пиене;

- Има симптоми вследствие на злоупотреба с алкохол като тремор, безсъние, гадене, тревожност, променливо настроение.

Алкохолизмът е семейно заболяване, а животът с алкохолик истинско предизвикателство. Най-малко още петима души са потърпевши от последиците от алкохолизма на всеки пияч. Ако живеете с алкохолик, вие сте засегнати най-много, а децата страдат сериозно поради тяхната уязвимост и липса на зрялост, особено ако майка им или двамата им родители са зависими.

Съжителството с алкохолик е драма за цялото семейство

Болезнено е безпомощно да наблюдаваме някого, когото обичаме, бавно да унищожава себе си, нашите надежди и мечти и нашето семейство. Чувстваме се разочаровани и възмутени от многократно нарушените обещания и от опитите да контролираме неконтролируема ситуация. Това е нашето отричане.

С времето ставаме толкова обсебени от алкохолика, че цялото ни мислене е насочено към това, което алкохоликът прави или не прави и как да накараме човека да спрае да пие.

Има надежда и има помощ за алкохолно зависимите членове на семейството. Първата стъпка е да научите колкото може повече за алкохолизма и взаимозависимостта. Много от нещата, които правим, за да помогнем на зависим или алкохолик, са непродуктивни и всъщност могат да влошат нещата.

Чуйте опита, силата и надеждата за възстановяване на другите в такава ситуация. Семейните групи, групата на анонимните алкохолици, клиники за зависимост, психолози могат да помогнат да се справите със ситуацията. При срещата си с тях ще се научите:

- Да не страдате от действията или реакциите на други хора;

- Да не позволявате да бъдете използвани или да се злоупотребява с вас в интерес на възстановяването на друг човек;

- Да не прикриваш грешките на другия;

- Да не се създава криза;

- Да не се предотврати криза, ако е в естествения ход на събитията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest