ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Как да науча бебето да спи в кошарата

Как да науча бебето да спи в кошарата

Не е трудно да научим бебето да спи само
Практична и функционална чанта-раница за майки
Препоръчано за теб:
Практична и функционална чанта-раница за майки
58.00 лв.
Виж ››

Има причина да прекарваме толкова дълго време в избора на креватче за бебе. Искаме то да е достатъчно просторно, приветливо, красиво, безопасно и удобно.

Следва и дълго търсене на правилен ортопедичен матрак, което да обгръща тялото на детето ни, за да спи непробудно и комфортно, ортопедични възглавници, завивки. Всичките тези усилия полагаме, защото предполагаме, че бебето ни все пак ще прекара цялата нощ в кошарата си.

Когато то се роди, разбираме колко много сме се заблуждавали. Установявате, че не можете да се нахраните, да свършите нещо, да си починете, защото единственото място, на което бебето иска да спи, е в ръцете ви.

И колкото и прекрасно да е усещането първите дни и седмици, бързо достигаме своя праг на изтощение, в което искаме да научим бебето си да спи само на мястото, на което сме отделили толкова много време – кошарата.

Трябва да научите бебето си възможно най-скоро на това, защото колкото повече то расте, толкова повече ще свиква, че мястото не е в леглото му. Ето няколко практически съвета, с които да научите бебето да спи в кошарата.

Аранжирайте леглото, за да се чувства детето ви така, както се чувства във вашите ръце – удобно и сигурно. Една от причините, по които бебетата се разстройват, когато ги поставите в креватчето, е драстичната смяна на температурите. Когато го прегръщате, то усеща физическа топлина, която естествено му предавате.

Трябва да приспивате бебето си директно в креватчето. Поставете го вътре и започнете да го подготвяте за предстоящото, успокоявайте го, покажете му нежност, сигурност и топлина. Дори и бебето да се разстройва, не бива да го вдигате, защото това ще го обърка.

Научете бебето си да заспива само. Трябва да се придържате към конкретен график. Учете детето си на това умение, когато е време за следобеден или за вечерен сън. Важно е да отговаря на естествения му ритъм. Поставете бебето си в кошарата, когато е будно, но изморено и сънено. Излезте от стаята.

Вероятно детето ви ще се разплаче – проверявайте го често, през 5 минути, докато заспи. Така то знае, че не сте го изоставили. Шансовете са, че малкото човече ще се разплаче. Помнете, че трябва да сте постоянни, ако искате по-самостоятелно бебе.

Трябва да ограничите разсейването преди сън. Много фактори от околната среда, на които ние сме свикнали, са пречка за сетивните бебета. Понякога светлината или шумът са прекалено агресивни, което прави децата раздразнителни. Избягвайте подобни дразнители 30 минути преди сън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest