ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Ранните симптоми при рак на гърлото

Ранните симптоми при рак на гърлото

рак на гърлото

През последните години честотата на заболеваемостта от рак на гърлото нараства непрекъснато. Според проучване всяка година с това заболяване се диагностицират близо 10 000 човека по света.

Видове рак на гърлото

Основните видове рак на гърлото са сквамозен клетъчен карцином, който е най-често срещаният вид, и аденокарцином (рак на клетките на жлезите, които отделят слуз). Други видове, които се появяват рядко, са: лимфоепителиом (неидентифициран карцином), мукоепидермоиден карциом (тумор, образуващ слуз), вретеновидноклетъчен плоскоклетъчен карцином, лимфон (тумой, който произлиза от лимфната тъкан)у сарком (тумор, който произлиза от съединителната тъкан) и меланом (тумор, който произлиза от пигментните клетки).

Симптоми при рак на гърлото

Симптомите за рак на гърлото зависят от частта от гърлото, в която се е развил, и от вида на тъканите, които обхваща. В повечето случаи симптомите не са специфични конкренто за това заболяване, а могат да са свързани с някакво друго заболяване. Затова е желателно да се консултирате с лекар, който може да определи от какво заболяване страдате.

Сред общите симптоми за рак на гърлото са: затруднено дишане или преглъщане, постоянно възпалено гърло, бучка или възпаление, което не се лекува, кашлица (хронична), промяна на гласа, непрекъснато усещане, че нещо е заседнало в гърлото, болки в ушите.

Рак на устата или устната кухина

болки в гърлото

Често срещан симптом за рак на устата или устната кухина е наличието на бели или червени петна по езика, около зъбите и венците или от вътрешната страна на бузите.

Други симптоми са: подуване на челюстта, необичайна болка и кървене в устата, разхлабване на зъбите, рани в устата или на устните, изтръпване в устните или около брадичката.

Рак в областта на гърлото

Най-често срещаният симптом при този вид рак е затруднено преглъщане. С нарастването на тумора е възможно да се получи механично блокиране на гърлото.

Рак в областта на носа или орофаринкса

Симптом за рак в областта на носа, синусите или орофаринска е затрудненото дишане през носа или устата.

Рак в областта на слюнчестите жлези на устата

Симптомите за този вид рак са: подуване около брадичката или челюстта, сухота в устата, изтръпване на лицевите мускули, което може да премине в парализа, болка. Подуването може да се появи и в устата или гърлото и да доведе до проблеми с дишането и преглъщането.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest