ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Пет горчиви приятели на здравето

Пет горчиви приятели на здравето

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Експерт
5311739
Грейпфрутът е много полезен за здравето
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
Препоръчано за теб:
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
20.00 лв.
Виж ››

В медицината съществува направление густотерапия - в превод вкусотерапия. Това е наука, която лекува чрез... вкуса. Основният ѝ принцип е свързан с вкусовите зони, разположени на езика.

Густотерапията залага много на горчивите продукти, тъй като те са особено полезни за много от нашите вътрешни органи. В този ред на мисли в следващите редове ви предлагаме да видите горчиви храни, които са здравословни.

Ряпа

От всички сортове и видове най-полезна е черната ряпа, която е и най-горчива. Тя се отличава с идеално балансиран витаминен състав и рекордно количество етерични масла и свободни органични киселини. Ряпата е природен, нехимичен антибиотик, който няма странични ефекти.

Тя е способна да изхвърли от организма излишния холестерол, помага в борбата с наднорменото тегло и има антибактериално действие.

Предупреждение: Не се препоръчва да се използва от хора с повишена стомашна киселинност, язви, болести на сърцето и подагра.

Хрян

Хранът е горчив, но полезен

Хрянът е сред най-полезните храни. Съставът на хряна е толкова богат, че може да се каже - какво ли няма в този корен с остър мирис.

Горчичното масло, което съдържа корена, подобрява апетита и усилва стомашната секреция.

Японски учени откриха, че хрянът предпазва от кариеси, като това е причината да се започне разработка на паста за зъби, която да съдържа хрян.

Горчица

Горчицата несъмнено е от полезните горчиви храни. Притежава свойството да превръща мазнините в емулсия, поради което се използва при производството на майонезата.

Освен това има бактерицидно действие. Способства за по-доброто усвояване на тежки и мазни храни и подобрява обмяната на веществата. Помага при нервна възбуда и други нервни заболявания. Добавя се в маринати, салати, сандвичи с колбаси и дресинги.

Грейпфрут

Яжте повече грейпфрут за здраве

Грейпфрутът е много полезна и горчива храна. Смята се за приятел на стройната фигура. Той изгаря мазнините. Само 100 г грейпфрут осигуряват на човек 59% от дневната доза витамин C. Благодарение на свойството си да намаля нивото на холестерина в кръвта - помага на хора, страдащи от сърдечни заболявания.

Черен шоколад

За това горчиво лакомство едва ли ще се наложи да ви убеждават да хапнете малко. Черният шоколад е особено полезен за хора със сърдечни заболявания, тъй като укрепва кръвоносните съдове.

Според швейцарски учени 60 г черен шоколад на ден е достатъчен да подобри циркулацията на кръвта и да намали риска от тромбове. Освен това подобрява умствената дейност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest