ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Родителските грешки, които да избягваме

Родителските грешки, които да избягваме

Всички родители допускат грешки при възпитанието на децата си
3D Детска раница Frozen-19%
3D Детска раница Frozen
39.90 лв.
32.32 лв.
Виж ››

В много случаи причина за ниското самочувствие на децата, за лошото им поведение, за неудовлетвореността им от всичко, което правят, и за страха им да навлязат в живота, се оказва неправилното възпитание, което родителите дават.

Знаем, че отглеждането на дете е трудно. Всички млади родители се сблъскват с различни въпроси, страхове, притеснения. Винаги се питат дали правят най-доброто за своите наследници.

За да ви позволим да си отдъхнете поне за миг, ще ви разкрием кои са някои от най-често срещаните родителски грешки, които трябва да избягвате, за да отглеждате наистина щастливо дете.

Прекаленото хвалене

Похвалата е много важна за правилното развитие на детето, но тя трябва да бъде обективна т.е. не бива да хвалите детето си, ако то не го е заслужило наистина. В противен случай има голяма вероятност детето ви да се привърже към похвалите и да развие потребност да ги получава непрекъснато, дори ако не ги заслужава. Това ще му изиграе лоша шега, когато попадне в суровия свят, в който ще получава доста по-обективно и критическо отношение. То може да се почувства ощетено, да развие вътрешен дискомфорт и объркана самооценка. Освен това постоянните похвали ще направят детето ви по-чувствително към критиките. И обратното, ако хвалите детето си, когато наистина го заслужава, то ще приема критиката градивно.

Гневът и повишаването на тон

Да крещите на детето си е голяма грешка

Агресивният тон в общуването е сред най-големите грешки при възпитанието на децата. Когато говорим на децата си с висок тон, активираме защитната реакция на организма им, задействаща се в стресови ситуации. В резултат на тази реакция логическата им мисъл спира в момента, в който те се почувстват обект на недоволство или гняв от наша страна, и спират да слушат какво им казваме.

Затова е много важно да не забравяме да говорим на децата си с нормален тон и да го понижим в мига, в който сме усетили, че е по-висок от необходимото. В противен случай децата просто няма да чуят какво сме им казали. Следователно това няма да подобри държанието им в дългосрочен план. Дори е напълно възможно детето ви да се отчужди от вас. Старайте се да бъдете търпеливи дори когато се налага да му обяснявате нещо за породен път, ако искате то да го запомни.

Прекомерната закрила

Всички родители искаме да предпазим детето си от грешки и беди. Затова непрекъснато бдим над тях. Но трябва да осъзнаем, че прекомерната закрила нанася повече вреди на детето. Всеки родител трябва да разбере, че за развитието на детето ще бъде много по-полезно да го оставим да се справи само с възникналия проблем. Грешките са неизменна част от пътя на всеки един от нас. Те ще дадат възможност на детето да си извлече поука и да поеме отговорност за действията си, а това е нещо, което не бива да му отнемаме. Ако детето се научи да живее под покровителството на родителите си, то ще се почувства беззащитно, когато попадне в истинския свят.

Наказанията

Правите огромна грешка, ако наказвате детето

Задължение на всеки родител е да научи детето си да понася последствията и да бъде отговорно за своите действия и грешки. Но за това не бива детето да се наказва. Изследванията показват, че децата, които редовно биват наказвани, слушат родителите си от страх да не бъдат наказани отново. Наказанията се оказват много вредни за отношенията между детето и родителите му. Освен това те стимулират агресията при децата към родителя.

Незачитане на чувствата на детето

Омаловажаването на чувствата и емоциите на детето също има пагубно влияние върху връзката дете-родител. Изрази като: Само бебетата плачат, Ти да не си момиче, че да плачеш объркват детето и го поставят в неизгодна позиция. В дългосрочен план има вероятност такова отношение от страна на родителя да събуди у детето недоверие както към собствените му емоции, така и към чувствата на останалите.

Пренебрежение

Ако се държите с детето си така сякаш вашите занимания и проблеми са по-важни от неговите или от времето ви заедно, то със сигурност това ще се отрази върху психиката му рано или късно. А с времето може да ви отчужди един от друг. Затова се старайте да балансирате между времето с детето си и останалите си занимания и задължения. А защо не да не помолите детето ви да ви помогне с някои от задълженията? Можете да го направите като игра. По този начин хем ще свършите със заниманията си, хем ще бъдете с детето си. Включете малчуганите в приготвяне на обяд или вечеря или пък в подредба на масата.

Обсебване

Грешите, ако си мислите, че можете да предпазите детето си от всичко

Обсебващите родители или т.н. тигрови родители са непрекъснато около детето си, оказват влияние върху решенията му и налагат мнението си. Този стил родителство е изключително разпространен през последното десетилетие и обикновено е резултат от болните амбиции на родителите и високите им изисквания. Макар че родителите може да го правят с добри намерения, това обсебване ще доведе до появата на много сериозни негативни емоции и проблеми у детето – безпокойство, постоянна тревожност, несигурност, неудовлетвореност, ниско самочувствие, и ще създаде конфликт между детето и родителите. Не правете тази родителска грешка, ако наистина държите на децата си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest