Защо кучето хапе?

Агресията при кучетата може да доведе до хапане
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
Виж ››

Ухапването е една от защитните реакции, които използват кучетата. То винаги е породено или е отговор на нещо. Единствено кучетата, които са отглеждани във враждебна обстановка, са агресивни и може да започнат да хапят и без причина.

Предлагаме ви да прочетете кои са основните причини кучето да хапе:

Стрес

Да, има такова понятие като стрес при кучетата. Например, когато кучето ви попадне на непознато място, то започва да се стресира и да се чувства неспокойно. Тези чувства го подтикват да ухапе всеки, който се опита да се приближи до него, за да се защити.

Болка

Никой не обича да го боли. Това се отнася и за четириногите ни приятели. Ако не се чувстват добре, боли ги нещо или не желаят да ги притесняват, е напълно възможно да кучетата хапят собственика си дори, на когото при нормални обстоятелства биха се зарадвали.

Възрастта

Възрастните кучета се нуждаят от тишина и спокойствие. Те обичат да бъдат притеснявани и са готови да ухапят всеки, който е решил да наруши мира им.

Страх

Кучето може да ги ухапе, ако не го оставите да си почива

Подобно на хората, не всички кучета обичат да бъдат в присъствието на непознати. Мнозина не се чувстват спокойни, когато към тях се приближи чужд човек. Това важи в пълна сила за кучета, които са преживели стресови ситуации, когато са били малки. Затова, ако забележите, че кучето се чувства неспокойно, стойте далеч от него. В противен случай то ще ви ухапе.

Доминиране

Съществуват и кучета, които обичат да доминират над останалите. Те са самоуверени и са готови на всичко, за да подчинят другите, включително и да хапят.

Раздразнение

Има случаи, в които самите ние дразним кучето си, без да го осъзнаваме. Възможно е дори да не разберем, че е раздразнено и да продължим да извършваме същите дразнещи действия, които ще го принудят да ни отговори с ухапване.

Защита

Кучетата са чудесни пазачи, които са готови да нападнат всеки, който навлезе в тяхната територия. Проблемът идва, когато те започнат да приемат като своя територия играчките си, собствениците си и т.н. и съответно се нахвърлят да хапят всеки, който ги приближи.

Порода

Някои породи кучета хапят повече от други

Смята се, че някои породи кучета се раждат със склонност към агресивно поведение. Такива са чау чау, чихуахуа, немска овчарка. Много е вероятно представител на една от тези породи да прояви агресия и да се опита да хапе, дори и без да има причина да го направи. Въпреки това ние мислим, че всичко зависи от индивидуалния подход и че ако се грижим правилно за домашния си любимец, няма да се сблъскваме с поведенчески проблеми при кучето.

Социализация

Или по-скоро липсата ѝ. Социализацията на кучето е много важна за правилното му развитие. Кучето трябва да бъде социализирано още от малко. В противен случай то няма да може да общува с други хора и животни, тъй като ще се страхува и притеснява. А това може лесно да накара кучето да хапе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest