ezine.bg»Статии»Красота»Козметика и Козметични Процедури»Правилно съхранение на козметика

Правилно съхранение на козметика

Правилно съхранение на козметика

Козметиката е един от най-важните елементи от грижите за добрия външен вид и е с приоритет за всяка дама. Това е и сериозна инвестиция, която изисква специално внимание и грижи, за да бъдат запазени продуктите в състояние, отговарящо на всички изисквания към тях.

Първостепенните по значение фактори, които оказват влияние върху цвета, аромата и текстурата на козметиката, са температурите и лъчите на слънцето. Оставени на прякото действие на слънцето, продуктите се развалят много бързо. Съхранението им трябва да бъде на тъмно и хладно място. Някои продукти изискват съхраняване на стайна температура. Да видим кои козметични продукти при какви условия се чувстват най-добре.

Продукти за хидратация

Правилно съхранение на козметика

Това са продукти с овлажняващи свойства и слънцезащитни качества. Те непременно се съхраняват на тъмно и хладно, далече от пряката слънчева светлина. Обикновено производителите ги предлагат в плътни опаковки, за да ги предпазят от слънчевите лъчи, които действат и във флакона. При досег с кислорода от въздуха и слънцето някои от съставките на хидратиращите продукти потъмняват. Важи за ретинол, зелен чай и повечето киселини.

Продуктите за грижа за косата

Това са шампоаните, балсамите, маските за коса, които са на водна основа и могат да бъдат съхранявани в банята. Трябва само да се проверява дали няма изостанали сред тях, които вече може да са се развалили. Продукти, които се ползват много рядко, трябва да се съхраняват на тъмно и хладно място извън банята.

Продуктите в прахообразно състояние

Правилно съхранение на козметика

Към тази група спадат сенките, пудрата, ружът и други. Главната грижа за тях се състои в запазване на цвета им. Пряката слънчева светлина унищожава формулата им. Цветовете избледняват. Всяко място, далече от пряката слънчева светлина, за тях е добро.

Течните основи за грим

Единственото неприемливо място за тях е да бъдат държани в хладилник или друго студено място. Ниската температура води до разваляне на продукта. Те трябва да бъдат държани плътно затворени.

Парфюмите

Правилно съхранение на козметика

Парфюмът има сложна формула, често се състои от около 100 компонента и всички са свръхчувствителни. Затова парфюмите се държат на хладно, тъмно и сухо помещение. Най-добре да се пазят в картонената кутия, в която са закупени и никога не трябва да се оставят отворени, без капачка.

Червилата

Най-големият недостатък на този продукт е, че е много мек и се топи при високи температури. Затова тъмното, сухо и проветриво място е добра среда за съхранението на тази козметика.

Спиралата за мигли

Правилно съхранение на козметика

Както повечето козметика, и спиралата трябва да не се оставя на топло и светло. Тя бързо изсъхва.

Лакът за нокти

Хладната среда в домашния хладилник е добро място за съхранение на лака за нокти. Ниската и постоянна температура ще помогне да се запази цветът на лака.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest