ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Кои са най-популярните видове суши?

Кои са най-популярните видове суши?

Суши
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Всяка страна по света е уникална със своята кухня. И във всяка национална кухня има храни, които правят тази държава разпознаваема, те са това, за което всички останали винаги се сещат. Ако за нас се сещат винаги при споменаване на киселото мляко, баницата и шопската салата, то за японците тази отличителна храна е сушито.

Това традиционно за японската кухня ястие има милиони почитатели по света. Рецептата датира наистина от най-дълбока Древност. Още през 4000 година преди Христа японците са създали тази храна.

Какво е суши?

Сушито представлява комбинация от варен ориз и сурова риба, смесени с различни добавки и всичко това навито в специални кори, наречени Нори. Разнообразието от видове суши е наистина много голямо.

Има около две хиляди вида. Анкетите за популярността на тази традиционна за Страната на изгряващото слънце храна сочат, че у нас тя е на седмо място. Кои най-популярните видове суши у нас?

Суши Дъга

Суши Дъга

Ако си поръчате едно суши Rainbow, ще получите оризът навит в рибно руло и авокадо. Името идва оттам, че всяка хапка е от различен вид риба и като са подредени в чинията напомнят за дъгата.

Футомаки

В това суши руло има поне четири съставни храни, а често са повече на брой. Водораслите Нори увиват сварения ориз, присъстват и други добавки. Това руло ще изненада този, който си го поръча, с по-големия си размер от останалите стандартни рула.

Терияки

Ако си поръчате Терияки в някой суши ресторант за първи път, ще останете изненадани, защото в ястието няма риба, а пиле и специален сос, наречен Терияки, от който идва названието на блюдото.

Темпура

Темпурата е названието на японска техника, с която се панира. Панировката е много лека и се предпочита. Използва се за паниране на риба, скариди или зеленчуци. За този тип паниране се използват брашно газирана вода, а понякога водка за по-пикантен вкус.

Суши Филаделфия

Суши Филаделфия

Състои се отново от сварен ориз, но този път той не е увит в корите Нори. Другите съставки са авокадото, крема сирене и сьомгата. Този вид е подходящ за тези, които не обичат сушени водорасли.

Сашими

Сашими също е специален вид суши, защото при него не присъства една от основните съставки, а именно оризът. Този вид е за любителите на рибата, нарязана съвсем на тънки парченца. Сьомгата и рибата тон присъстват обикновено и като класика те са сурови. В някои заведения обаче се предлагат след като са преминали някаква топлинна обработка. Това не е точно суши, а част от класическата японска храна.

Нигири

Нигири е за хората, които обичат ориза. Ще го получат на топка, върху която е сложено тънко парченце риба или скарида.

Унаги

Името Унаги е на вид риба в Япония. Блюдото се поднася с ориз, змиорка и сос терияки, както и глазура, съчетаваща сладко и солено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest