ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Съвети за организирана и красива кухня

Съвети за организирана и красива кухня

подредена кухня

Кухнята често се определя като сърцето на целия дом, защото това е мястото, където семейството се събира около масата при липса на трапезария. И това място трябва да бъде приятно, добре подредено и функционално.

Превръщането на малкото пространство в ефективно и добре структурирано място в дома изисква внимателно и умно планиране. Ето някои съвети за организирана и красива кухня.

Създайте симетрия чрез еднаквост

Съдовете за съхранение трябва да бъдат добре организирани, а тайната на добрата им организация се крие в еднаквостта. Еднаквите по форма и дизайн бурканчета, кутии, кошове, но с различна големина ще осигурят реда при прибирането и пазенето на продуктите. Те не само си подхождат идеално, но наредени едни до други или над други създават усещането, че гледаш часовник, където механизмите са в перфектна симетрия и подреденост.

Поддържайте реда

Съдовете за готвене и приборите е хубаво да бъдат в отделни шкафове и чекмеджета и да се прибират на определеното им място след употребата. За да не се създаде струпване на разнородни предмети, които се преплитат и тракат при отваряне на вратичката подходящо е да се поставят разделители, така че да се намира бързо този прибор, който е нужен. Подправките е добре да бъдат в отделни специално закупени комплекти или бурканчета с обозначение на съдържащата се в тях подправка. Те трябва да имат постоянно място, което ще изключи случайни грешки при ползване.

Изхвърлете всички ненужни предмети

красива кухня

Всичко, което не се ползва в кухнята, е добре да бъде изхвърлено. Идеята е всичко, което се намира там, да бъде използвано и да се намира на точното си място. Еднаквите кухненски принадлежности трябва да бъдат толкова бройки, колкото са необходими. Останалите само заемат място.

Създайте практична подредба

Съдовете и уредите трябва да бъдат подредени в кухнята така, че да бъдат достигани без затруднение. Необходимо е да бъдат групирани в близост до готварската печка. Отпадъците трябва да се събират в близост до работния плот или шкаф. За да се елиминират миризмите, в кошчето за отпадъци трябва да бъде поставен найлонов чувал или торбичка, които се изхвърлят с боклука. С една дума пространството трябва да се зонира практично.

Усвоявайте пространството по подходящ начин

Практично е под шкафовете да се постави осветление. Това не само улеснява работата в кухнята, но и подобрява обстановката. Добра идея в тази посока са и рафтовете за подправки или поставките за кърпи и домакинска хартия, умело поставени на места, където освежават общия вид.

Оставете личен отпечатък в кухнята

Както навсякъде в дома, и кухнята трябва да отразява личността на домакинята. Подбрани любими цветови комбинации или определени аксесоари ще създадат усещане за свое място. Там, където домакинята се чувства щастлива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest