ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Икигай – тайна на японското дълголетие

Икигай – тайна на японското дълголетие

ХрисиХриси
Новак
31416
Икигай – тайна на японското дълголетие

Японците са хората с най-хубавата и младолика кожа в света. Обикновено дама, която изглежда на 25, всъщност е на 50 и по нищо не ѝ личи. Всеки се пита каква е тайната за красота и дълголетие на този народ. Е, май я разгадахме!

Имаме една дума за вас – Икигай. В превод – причина да живееш. Това е идеология с древен произход, която отново набира популярност днес. Широко разпространена е в местността Окинава, която представлява група острови, разположени на юг от най-големия остров в страната. Там хората могат да се похвалят с много висока продължителност на живот.

Това място е като извор на младостта и е известно още с името Земята на безсмъртните. На тази Земя често ще срещате хора на възраст 100+ и това ще бъде изненада единствено за вас самите.

Възрастните хора там не мислят за пенсията, с която да изкарат месеца. Те имат Икигай – причина, заради която да живеят и да се будят сутрин. Проучване сред местните жители показва точно това.

Икигай

Вдъхновяващи примери са 102-годишна жена, чийто Икигай е да се радва на правнучката си, 102-годишен учител по карате, който обожава да преподава на учениците, 101-годишен рибар, чиято страст е риболовът, с който помага за прехраната на семейството си.

Разбира се, че за красивата и млада кожа е важен генът, ниските нива на стрес, добрият и здравословен живот. Но целта в живота е от ключово значение. Просто трябва да намерите причина, заради която да се будите сутрин... и да бъдете благодарни, че я имате. Това би могло да ви отнеме време.

Ще бъде по-лесно, ако се запознаете и усвоите 5-те правила на Икигай:

1. Бъдете благодарни за малкото, което имате – и започнете да надграждате, за да го превърнете в голямо;

2. Отпуснете ума си – освободете се от всичко, което ви натоварва, приеме положителното в живота си, бъдеще щастливи и обичайте себе си;

Икигай принципи

3. Открийте хармонията – както със себе си, така и с околните. Приемете ги такива, каквито са. Всеки има какво да научи от другия, така че отворете душата си за света и различните хора в него;

4. Отворете очите си за малките неща – не ги подминавайте, защото те са най-важни. Наслаждавайте им се и направете така, че именно те да са причина да изживявате всеки ден с нетърпение и усмивка;

5. Живейте днес – не вчера, не утре. Фокусирайте се в настоящето и се стреме да го превърнете във вашето време!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest