Ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Дешифрираха бебешкия език

Дешифрираха бебешкия език

Майка и бебе
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Лесно ли е да разбере майката защо бебето плаче, какво изразяват крясъците му? Невъзможността да се ориентират околните за желанията и нуждите на бебето идва от това, че не разбираме бебешкия език.

А бебетата изразяват емоциите си и съобщават желанията си, говорейки. Проблемът е толкова стар, колкото стар е и света. Ето че съвременните технологии и научни достижения са на път да разрешат този проблем.

Математиците от американски университет се заели със задачата да създадат система, която дешифрира езика на бебето. Целта на тази приятна, но и доста сложна задача, е да се облекчи работата по отглеждането на децата в най-ранна възраст.

Учените планират да си сътрудничат с болниците и медицинските центрове, които се занимават с изследователска работа. Те се надяват това да помогне на изпитването на системата, както и на нейното прилагане по-късно.

При създаване на изкуствен интелект за подобряване на здравето на бебето и облекчаване работата на родителите и бавачките, е заложено виждането, че плачът на бебето се определя от това, което в момента му създава дискомфорт.

Изводът на математиците е, че бебешкият език се подчинява на същите правила, на които и членоразделната реч на възрастните. Затова заложили на дешифрирането на звука и на основата на резултатите създали подобие, превеждащо езика на бебетата.

Ядосано бебе

Работата преминала през няколко етапа. Най-напред бил направен анализ чрез системата на записи на бебешки плач при аналогични ситуации и били отделени общите характерни моменти. След това била направена класификация на бебешките звуци.

Прослушването и сравняването завършило с отделянето чрез системата на няколко сигнала в бебешкия език, които информирали, че то е гладно, спи му се, иска вода и други.

Ясно е, че бебето също говори и изразява желанията си на свой език. Разбирането му ще се окаже много полезно за всички, заети с отглеждането на малкия човек в най-ранната му възраст.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest