ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Как се прави домашен сапун

Как се прави домашен сапун

Домашен сапун
LED проектор звезди
Практичен аксесоар за вашия дом:
LED проектор звезди
27.00 лв.
Виж ››

Самата дума домашен сапун предизвиква асоциации за нещо забравено и много старо от времената на бабите ни. Повечето хора знаят, че се е приготвял от свинска мас и го смятат за отживелица, която не може да намери място сред многообразието от предложения за почистващи препарати и козметика на съвременната индустрия. Кое е това, което би ни накарало да си произведем домашен сапун и с него да заменим луксозните изделия на пазара?

Ползи от домашния сапун

Домашният сапун притежава свойството да премахва петната не по-зле от най-скъпите съвременни препарати. Екологичните му достойнства го поставят по-напред от всяко друго съвременно предложение.

За да си направим домашен сапун, се нуждаем от пластмасова формичка, стъклени съдове - термоустойчиви, отделен нож, хартия, тенджера от неръждавейка и пасатор. Трябва да се ползват и защитни ръкавици.

Рецепта за домашен сапун

Необходими съставки: по 2/3 купичка (равни части) кокосово масло, палмово масло и олио, 1/4 купичка мас, 3/4 купичка вода, етерично масло - няколко капки (в зависимост колко ароматен искаме да бъде сапунът)

Използвайте кокосово масло в направата на домашен сапун

Начин на приготвяне: Продуктите за домашен сапун се смесват в предварително нагрята тенджера, като се слагат един по един. Най-накрая се добавя етеричното масло. С помощта на пасатора получаваме хомогенна смес.

Готовата смес се разлива в калъпа и се покрива с кърпа. Нужно е да престои едно денонощие, за да се втвърди.

Готовият сапун се изважда от формата и се реже на парчета с желаната големина.

Забележка: Вместо мас може да се използва лой или база за сапун. Базата може да е от глицерин или от козе мляко. Тя се реже на парченца и се разтопява на слаб огън. Добавят се етеричните масла, а за любителите на аромати - портокалови или лимонени корички, както и листенца от билки.

Тези, които обичат домашно приготвените продукти, могат да си направят сапун за ексфолиране с мляно кафе или овесени ядки.

При направата на домашен сапун можете да включите различни плодови аромати. Ако ако наблегнете и на екстравагантен дизайн, вашият домашен сапун ще е изискан подарък за приятели и роднини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest