Храни, богати на витамин В

Храни, богати на витамин В

Храната е здраве! Защото всичко, от което тялото ни се нуждае, се намира именно в нея. Не е случайно, че много хора казват, че тялото ни е храм и работи толкова добре, колкото е горивото му. А то може да е лошо или добро. Ако консумираме единствено вредни храни и в диетата ни липсват есенциални вещества, тялото ни ще ни отговори. Но не така, както ни харесва. А ако го зареждаме с всички необходими витамини и минерали, ще видите – то работи много по-добре.

Витамините от група В са едни от най-важните витамини за нашия организъм. Те се набавят по-трудно, а едновременно отговарят за всички процеси в тялото ни. Някои заболявания могат да доведат до по-ниски нива на този витамин, което означава, че тялото ни няма да работи добре – сред тях са проблеми със стомаха и с отделителната система или заболявания на щитовидната жлеза. Освен в случаи на доказан дефицит на витамините от В-групата най-добре за организма ни е да му осигурим разнообразно хранене, за да може той сам да извлече това, от което се нуждае. Витамини В съвсем успешно можем да си набавим с хранителните продукти, богати на него.

Почти всички видове витамин В се съдържат в бирената мая. Тя е предпочитана храна от хората, които не консумират животински продукти. Затова за тях тя е толкова важна – и остава един от малкото продукти, подходящи за изцяло растителен режим на хранене, с който спазващите подобна диета могат да дадат на организма си нужното. Обикновено бирената мая замества сиренето или кашкавала и на практика може да се добавя към всичко. Замества дори и пармезана върху пастата.

Слънчогледовите семки са източник на витамин B

В слънчогледа, например, се съдържа витамин В5. Можете да консумирате семките по всякакъв начин – сурови или печени, като е важно да знаете, че при термична обработка част от веществото изчезва. Можете да ги добавяте към закуската си, в салати, като добавка към всички супи.

Яйцата са богати на витамин В7. Важно е да консумирате яйцето цяло, тъй като по-голямата част от витамина е концентрирана в жълтъка. Мит е, че той увеличава нивата на холестерол. Пилешкото месо пък съдържа голямо количество витамини В3 и В6, а телешкото – витамин В3. Тези витамини помагат за поддържането на нервната ни система. Млякото е богато на витамин В2 – той също помага за здравата нервна система, но и за целия ни метаболизъм. Черният дроб – свински и телешки, съдържат огромно количество витамини В – затова те се препоръчват при хора, страдащи от анемия. Те са един от най-добрите източници на витамин В6, В9 и В12.

В морските дарове има много витамини от група B

Морските дарове също са богати на много витамини от В-групата. Това важи за всички риби, както и за скариди, миди и водорасли. А в стридите се съдържа голямо количество витамин В12 – един от витамините от тази група, чиито дефицит се среща изключително често и може да има сериозни последици.

От растителните продукти – богати на В-витамини са фасулът, бобовите, зеленолистните зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest