ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Как да се справим с раздразненото дебело черво

Как да се справим с раздразненото дебело черво

Раздразнено дебело черво
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
60.00 лв.
Виж ››

Синдром на раздразненото дебело черво е болезнено състояние, което е трудно за лечение. За съжаление, дискомфортът от него е изключително силен, а засегнатите ежегодно за над 60 милиона души.

При някои състоянието е временно и отшумява, при други обаче то е спътник през целия живот. Някои пациенти страдат от него десетилетия, без да получат облекчение. С периоди на обостряния и затихвания, но без постоянно лечение. Освен лекарствата можете да помогнете на раздразненото си дебело черво и сами.

Всеки дисбаланс може да доведе до синдрома на раздразненото дебело черво – употреба на антибиотици, на нестероидни противовъзпалителни лекарства, като например Ибупрофен, стрес, чревна инфекция, малко фибри, алкохол.

Това са само част от причините и вече сами разбирате, че лечението е индивидуално и трудно. Валидно е едно – за да се справите с раздразненото дебело черво, трябва да откриете правилния баланс в тялото си.

За едни той може да е включването на повече зеленчуци, за други – ограничаване на някои вредни навици или честата употреба на болкоуспокояващи, за трети – справяне със стреса.

На раздразненото дебело черво помогнат и пробиотиците. За тях не е нужно да се обръщате към лекар, тъй като те са естествена съставка във ферментиралите храни, като например туршията и киселото мляко.

В случай че не консумирате достатъчно такива продукти обаче, можете да си ги набавите от аптеката. Те се усвояват лесно и съдържат точния брой добри бактерии, от които се нуждаете.

Храни, богати на магнезий

Консумирайте храни, богати на магнезий – такива са всички рибни продукти, яйцата, ядките, зеленолистните зеленчуци. Към менюто си можете да добавите и ензими. Такива се съдържат в ананаса и папаята. В случай че тези плодове са трудно достъпни за вас, можете да ги приемате и под формата на добавки. Продават се под синтезирана форма, като например папаинът.

Има много видове и форми. Обмислете и да увеличите приема на витамин А. Той помага за раздразненото черво, но има и много други здравословни ползи. Увеличете и приема на Oмега-3 мастни киселини.

Или под формата на добавка, или под формата на повече мазна риба. Не забравяйте и здравословното хранене – не бива да ограничавате плодовете или зеленчуците, както и протеините и полезните мазнини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest